Здравето поместено в чаша червено вино

Здравето поместено в чаша червено вино

Сподели

Пиенето на чаша червено вино всеки ден е обичайна практика сред винените ентусиасти от векове. Но наистина ли е полезно за вашето здраве? 

Даваме отговор на този въпрос, който всеки си задава в даден момент. Според Healthline плюсовете на ежедневната консумация на вино (в препоръчаните количества, разбира се) е полезна за вас. Ето и защо:

Богато на антиоксиданти

Червеното вино съдържа антиоксиданти, наречени полифеноли, за които е известно, че помагат за предотвратяване на някои видове рак, сърдечни заболявания и други хронични заболявания. По-конкретно, един полифенол, открит в червеното вино, наречен ресвератрол, е показал, че има противовъзпалителни свойства. Дори може да помогне за намаляване на риска от болестта на Алцхаймер.

 

Понижаване на кръвното налягане

Проучванията показват, че пиенето на умерено количество червено вино (една чаша на ден за жени и до две чаши на ден за мъже) може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Това е така, защото полифенолите в червеното вино помагат за отпускане на кръвоносните съдове.  Това позволява на кръвта да тече по-лесно.

Подобряване на нивата на холестерола

Пиенето на червено вино също може да подобри нивата на холестерола чрез повишаване на нивата на липопротеините с висока плътност (HDL) холестерол, известен също като „добър“ холестерол. Този тип холестерол помага за премахване на лошия холестерол от кръвния поток, намалявайки риска от сърдечни заболявания.

Намаляване на риска от диабет тип 2

Пиенето на червено вино в умерени количества също може да помогне за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2. Това е така, защото полифенолите в червеното вино могат да помогнат за подобряване на инсулиновата чувствителност, което е от съществено значение за поддържане на здравословни нива на кръвната захар.

Подобряване на психичното здраве

Пиенето на чаша червено вино всеки ден също може да има положителен ефект върху психичното здраве. Проучванията показват, че червеното вино може да помогне за намаляване на нивата на стрес, да подобри настроението и дори да намали риска от депресия.

Докато пиенето на чаша червено вино всеки ден може да има много ползи за здравето, важно е да запомните, че умереността е ключова. Пиенето на повече от препоръчаното количество може да има

отрицателни ефекти върху вашето здраве и да увеличи риска от заболявания, свързани с алкохола.

В заключение можем да кажем, че пиенето на чаша червено вино всеки ден може да бъде

чудесен начин да подобрите цялостното си здраве и благополучие.

Важно е обаче да не забравяте да пиете умерено и винаги да се консултирате с вашия лекар, ако имате здравословни проблеми.

Актуално

Избрано за вас