Катрин Зита-Джоунс напуска училище на 15: Бие се и сервира, за да е перфектна актриса

Снимка: Valerie Macon

Катрин Зита-Джоунс напуска училище на 15: Бие се и сервира, за да е перфектна актриса

Снимка: Valerie Macon
Сподели

С деликатни черти на лицето, женствена осанка и „котешки” поглед  – Катрин-Зита Джоунс покорява сърцата на зрителите вече години наред не само със своята забележителна красота, но и със своя актьорски талант. Историята как тя стига от Суонзи, Южен Уелс, до Холивуд сама по себе си е достойна за филм със своите неочаквани върхове, обрати и падения. Какъв по-подходящ момент да Ви я разкажем от рождения ден на актрисата? Ето как започва всичко…

Снимка: Личен архив
Ранен живот

Катрин Зита-Джоунс се ражда в семейството на Дейвид Джоунс, собственик на фабрика за сладкиши, и съпругата му – шивачка. Интересното ѝ презиме е вдъхновено от наименованието на корабата, с който прадядо ѝ плава.

Като дете Зита-Джоунс често е хиперактивна, заради което майка ѝ решава да я изпрати на уроци по танци още когато е едва на 4 години. Макар че родителите ѝ не разполагат със сериозни финансови възможности, те все пак успяват да покрият разходите за уроците ѝ, благодарение на печелба от бинго в размер на 100 000 паунда.

Като дете играе в аматьорската театрална група към църквата си и скоро получава главната роля в постановката на трупата „Ани“. Още на 13 години печели първа награда на национално състезание по танци.

На 15-годишна възраст напуска училище и се премества в Лондон,

за да се занимава с актьорско майсторство.

Първата ѝ голяма роля на сцената идва две години по-късно в Уест Енд, където се възражда мюзикълът „42-ра улица”. По стечение на обстоятелствата главният изпълнител, и първият дубльор за ролята не са в състояние да излязат на сцената. Именно тогава блесва звездата на Катрин Зита-Джоунс, пише Biography. След нея тя започва стремглаво да набира популярност. Това, оказва се, е „нож с две остриета”. След ожесточено преследване от страна на медиите актрисата забива колата си в стълб. Инцидентът я принуждава да напусне Великобритания и да се премести в САЩ.

Кариера в Холивуд

Зита-Джоунс се премества в Лос Анджелис, но първоначално среща трудности да се утвърди в холивудските филми.

Участието ѝ в минисериала „Титаник” привлича вниманието на режисьора Стивън Спилбърг и води до големият ѝ пробив в американските кинопродукции. Правилно се досещате – говорим за „Маската на Зоро”. Актрисата открива прилики между келтската си натура и латинския темперамент на героинята си. По време на подготовката си за ролята се

научава да танцува, язди и да се бие с мечове.

Тя взема и уроци, за да подобри дикцията си на испански език. Въпреки успеха на филма и отдадеността ѝ към образа, тя все пак признава, че снимките на екшън и танцовите сцени, докато носи тежки корсети в мексиканската пустиня, са били истинско предизвикателство.

След звездния си дебют в света на киното актрисата си партнира с Шон Конъри в  трилъра „Примка“ (1999 г.). Едва година по-късно изпълнява и ролята на съпругата на наркодилър в спечелилата „Оскар“ драма „Трафик“ (2000 г.) на Стивън Содърбърг. Той променя ролята на бременна жена по предложение на Зита-Джоунс, за да се съобрази със собствената ѝ бременност. Ансамбълът на „Трафик“ печели наградата SAG за изключителен актьорски състав. Актрисата пък е номинирана за наградата „Златен глобус“ за най-добра поддържаща актриса.

Снимка: iMDB

Зита-Джоунс участва и в романтичната комедия „High Fidelity“ през 2000 г. Той е римейк на едноименния филм от 1963 г., проследяващ екип от експерти по паранормални явления.

През 2002 г. Зита-Джоунс се снима във филмовата адаптация на популярния бродуейски мюзикъл „Чикаго“. Той печели 306 милиона долара в световен мащаб и е носител на „Оскар” за най-добър филм. За изпълнението си тя печели SAG Award и BAFTA Award за най-добра поддържаща женска роля, наред с други награди и номинации. Впоследствие се снима в няколко комедии, сред които „Непоносима жестокост“ (2003 г.), „Терминалът“ (2004 г.) и  „Дванайсетте на Оушън”.

Актрисата постига успехи и в ролята си на озвучаваща актриса. Тя дава гласа си на принцеса Марина в „Синбад: Легенда за седемте морета“ (2003 г.). В анимационния филм Брад Пит озвучава Синбад Мореплавателя. Тя е привлечена от проекта, за да даде възможност на малките си деца „да я чуят и да я усетят на филмова лента.

Забавяне на кариерата

За разлика от оригинала, „Легендата за Зоро” (2005 г.) не е харесан от критиката. След създаването му Зита-Джоун няма никакви филмови участия в продължение на една година. Завръща се на голям екран през 2007 г. с „Death Defying Acts“. Продукцията обаче се оказва неуспешна и е пусната само в ограничен брой киносалони.

Като неин последен комерсиален успех за десетилетието е приеман филмът „Без резервации”. В него тя играе главен готвач, която е принудена да се грижи за племенницата си след смъртта на сестра си. За да се подготви за ролята си, Джоунс работи в кухнята и обслужва маси в нюйоркския ресторант Fiamma Osteria.

След участието си в него тя значително намалява натоварването си през следващите пет години. Вместо това тя предпочита да се съсредоточи върху семейството и здравето си, тъй като е диагностицирана с биполярно разстройство II.

Завръща се на сцената през 2009 г. с възраждането на мюзикъла на Стивън Зондхайм „Малка нощна музика“, което е нейният дебют на Бродуей. За изпълнението си печели награда „Тони“ и „Драма деск“ за най-добра актриса в мюзикъл.

Снимка: Joan Marcus

След тригодишно прекъсване на актьорската си кариера се завръща на екран във филма „Lay the Favorite” (2012) – комедия с участието на Брус Уилис и Ребека Хол, в която играе ревнивата съпруга на комарджия.

В екшън комедията „Червено 2“ (2013 г.), която е продължение на филма „Червено“ от 2010 г., Зита-Джоунс пък играе съблазнителна руска двойна агентка. След него обаче отново си взема отпуск от актьорската професия.

 „Ако ще напускам семейството си за някакъв период от време, по-добре да е за роля, която не съм играла преди, иначе бих предпочела да си остана вкъщи”, коментира тогава тя.

В периода от 2017 г. до момента  тя се съсредоточава по-скоро върху участия в телевизиознни продукции и такива на стрийминг гиганти. Едно от последните ѝ превъплъщения е това на Мортиша Адамс в един от най-успешните сериали на Netflix – “Wednesday”.

Снимка: AP
Личен живот

Зита-Джоунс се запознава с американския актьор Майкъл Дъглас, с когото споделя рождения си ден, на Фестивала на американското кино в Довил, Франция през 1998 г. Един на друг ги представя Дани ДеВито. Двамата се сгодяват едва година по-късно. Венчаят се в хотел „Плаза“ в Ню Йорк на 18 ноември 2000 г. Сватбата им струва колосалните 1,5 млн. паунда, заради което BBC я определя като венчавката на годината. Двамата подписват договор за 1 млн. паунда със списание „ОК!“ за публикуване на снимки от събитието.

Те имат две деца – Дилън Майкъл (24) и дъщеря Карис Зита (21). През 2010 г. Дъглас е диагностициран с рак на езика.

„Когато те връхлети такова събитие (болест), това е очевиден спусък за нарушаване на равновесието ти – недоспиване, тревоги, стрес”, коментира актрисата. Това я води до депресия и до момента, в който признава пред света, че страда от биполярно разстройство.

Поради стреса от заболяванията си – двойката решава да живее отделно през 2013 г.. Те обаче се събират отново 2014 г. и заявяват, че са „по-силни от всякога”.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас