Дан Рейнолдс. Музикантът, който пребори демоните на депресията

Снимка: rockcelebrities.net

Дан Рейнолдс. Музикантът, който пребори демоните на депресията

Снимка: rockcelebrities.net
Сподели

Днес, на 14-ти юли, е роден американския изпълнител,  автор на песни и звукозаписен продуцент Дан Рейнолдс. Той е най-известен като вокалист на рок групата Imagine Dragons.

„След като се откъснах за известно време от музиката и прекарах време със семейството и близките си, най-накрая усетих желание да се върна, но с нов поглед и манталитет. Светът изглежда много по-различно, след като си бил в група повече от десетилетие. Но някои неща винаги ще си останат същите. Именно намирането на точния

баланс между носталгия и свежест“
Снимка: ERIC RAY DAVIDSON

Това казва  изпълнителят за новият албум на групата „LOOM“, който излезе на 28 юни тази години. В своите записи и концертни изпълнения членовете на групата винаги се стремят да изградят лична и емоционална връзка със своите фенове. Чрез текстовете си те подбират важни социални послания като грижата към менталното здраве и музиката като терапия. Самият Рейнолдс неведнъж е говорил за трудностите, които е изпитал по пътя към славата. В тази статия ще надникнем в личния свят на вокалиста, като покажем какъв е

неговия живот извън музикалната сцена.
Снимка: rockcelebrities.net
Седмото от девет деца в семейството

Даниел Рейнолдс е роден на 14 юли 1987 г. в Лас Вегас в семейството на писателя Роналд Рейнолдс и юриста Кристин Калистър. Освен Дан семейството има общо девет деца – седем момчета и едно момиче. Цялото му семейство е с академични наклонности, така че според него изоставянето на обучението заради музиката е било трудно решение.

Изпълнителят учи в гимназията „Бонанза“, а след това се записва в университета на Невада, Лас Вегас. Продължава образованието си в университета „Бригам Йънг“, където учи комуникации, реклама и музика. Изключен е от учебното заведение за това, че е

имал сексуални отношения с по-възрастната си половинка

в продължение на четири години, което е било в разрез с правилника на колежа. След това, той основава групата „Imagine Dragons“, заедно с китариста Уейн Сермон и барабаниста Андрю Толман, който по-късно напуска и е заменен от Даниел Плацман. Басиста Бен Маккий допълва състава на бандата, тя започва да печели много местни конкурси, след което се премества от Юта в Лас Вегас.

„Една от причините да наречем групата си Imagine Dragons е, че нямаме граници“,

казва Рейнолдс. „Създадохме музика, която е изцяло различна, защото не искахме хората да очакват всеки път енергийни акорди на китарата ми или семпла поп песен, казва вокалистът в интервю за BBC.

„Искахме каишката да изчезне и да можем да се развихрим в полето“.
Снимка: Reddit
Кариера на рок изпълнител и музикален продуцент

Големият пробив на групата е през 2010 г., когато те са поканени като резервни участници (тъй като групата Train не може да участва поради медицински причини) във фестивала „Bite of Las Vegas“. Те свирят пред огромна публика и получават голям отзвук.

Когато през 2011 г. подписват договор с Interscope Records, те работят с продуцента, носител на награда „Грами“, Алекс да Кид. Първият им сингъл „Its Time“ от предстоящия им дебютен албум е издаден през август 2012 г. През септември същата година издават дебютния си студиен албум ‘Night Visions’, който влиза в топ 10 на албумите в САЩ за 3 последователни години от 2012 до 2014 г. Той също така печели номинации и награди.

Вторият сингъл от албума, ‘Radioactive’, се превръща в хит с рекордно дълъг период от 87 седмици в класацията ‘Billboard Hot 100′.

Той е на върха на чарта в продължение на 23 седмици без прекъсване.

С повече от 7,5 милиона продадени копия само в САЩ тя е най-продаваната рок песен в дигиталната история. Третият сингъл, „Demons“, също се продава в повече от 5 милиона копия и става 8-та най-продавана рок песен.

Вторият албум на групата, „Smoke + Mirror“, излиза през февруари 2015 г. и дебютира на върха в класацията „Billboard 200“ Два сингъла от този албум,’I bet my life’ и ‘Shot’, попадат в класацията ‘Billboard Hot 100’.

Групата прави турнета и свири на редица арени. Третият им албум, „Evolve“, излиза през юни 2017 г. Синглите от този албум, особено ‘Believer’, ‘Whatever It Takes’ и ‘Thunder’, остават на върха на различни класации в продължение на няколко седмици.

През 2016 г. Рейнолдс се превръща в музикален продуцент и сформира „Night Street Records“ – имиджов лейбъл под „Interscope Records“. Първият му запис е с K. Fay, алтернативен хип-хоп изпълнител.

Дан Рейнолдс извън светлината на прожекторите

На 5 март 2011 г. Рейнолдс се жени за колежката си музикант Ая Волкман. Те са родители на три дъщери – Стрела Ив и близначките Джия Джеймс и Коко Рей. След седемгодишен брак двойката решава да се раздели през април 2018 г. През 2021 г. двойката се събират отново в опит да възроди любовта си, но въпреки раждането на техния син Валентин, пътищата им отново се разделят.

Снимка: Daily Mail

В контекст на собственото си консервативно детство, той споделя: „Най-голямата ми цел всеки ден е да не манипулирам децата си“, казва той и обяснява: „Наистина не искам да се опитвам да им казвам какъв трябва да бъде техният духовен път. Предавам им мислите си и очевидно се опитвам да ги защитавам и да се грижа за тях, като в същото време се уверявам, че имат свобода и възможност да избират каквото искат.“

Снимка: Getty images

Известно е, че Рейнолдс страда от възпалително заболяване, анкилозиращ спондилит, и заедно с фармацевтичната компания Novartis се опитва да повиши осведомеността за болестта. Той също разкрива, че през последните години посещава терапевт заради проблемите си с депресията.

„Стигна се до момент, в който нямах друг избор“.

Вокалистът разказва как загубата на петима важни хора в живота му заради онкологични заболяване, сред които бизнес мениджърът му, бившата му приятелка и съпругата на брат му, му е повлияло значително, както в личен, така и в професионален план. Тази своя болка той изказва в албума „Origins“ от 2018 с песни като „Birds“ и „Natural“.

Снимка: Getty images

„Трябваше да загубя семейството си и живота си или да потърся помощ“, казва той пред BBC. След като решава да не приема антидепресанти, лечението му е „по-комплексно“ от преди. Той променя диетата си, отказва се от захарта и практикува йога и медитация ежедневно.

Рейнолдс има цялата подкрепа на колегите си от бандата. „Ние сме братя, така че ако той не е в добро състояние, никой от нас не е“, казва Сермон. Китаристът признава, че всички в групата имат „демони, които излизат наяве“ след издигането им на върха на славата.

Снимка: Getty images

Сега певецът смята за своя мисия да разпространява информация за психичното здраве, особено сред общности, в които на тези състояния се гледа като на слабост. Писането на песни продължава да бъде любимият начин за общуване на Рейнолдс. През 2022 г. групата си партнира с Линията за помощ при кризисни ситуации, за да създаде песента „I Don’t Like Myself“, която има за цел да насърчи слушателите да потърсят помощ, когато имат нужда от нея.

„Написах тази песен в много труден момент за мен“,

казва той и добавя, че любовта към себе си е била едно от най-големите му предизвикателства.

Други песни от новия им албум Mercury, сред които „Lonely“ и „No Time for Toxic People“, също подчертават борбата за преодоляване на вътрешния смут. А най-големите хитове на групата – „Radioactive“ и „Demons“ – засягат трудностите, които произтичат от недоверието към себе си.

Чрез подобни парчета  Imagine Dragons се стремят да покажат на слушателите, че депресията им не ги определя. С Рейнолдс като свой лидер групата продължава да показва на феновете, че не са сами в болката си.

Снимка: Getty images

Дан Рейнолдс е от артистите, които се застъпват за LGBTQ общността, за което получава, както похвали, така и много критики. Веднъж не съм си помислил: „О, това е гадно, изгубихме фен“., казва изпълнителят. „Дори да съм израснал в мормонски дом, родителите ми ме научиха на любов и уважение. За мен това е едно такова основно човешко право, не само да приемаме и обичаме всички – но и да приветстваме нашите LGBTQ младежи.“, изказва своята позиция пред BBC изпълнителят.

На 30 юли 2023 година групата изнесе концерт в София . Групата събра 40 хиляди фенове  на Стадион „Васил Левски“, които изпяха заедно любимите си хитове. Дан Рейнолдс не пропусна момента да се обърне и към българската публика за това колко е важно да потърсиш помощ в труден за теб момент. Емоционалното  което той предаде на публиката беше ,,Животът ви винаги си заслужава. Никога не го отнемайте. Останете с нас. Имаме нужда от вас“. 

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас