Ели Скорчева – кино завръщането, достойно за “Оскар”

Снимка: Getty Images/ Светослав Стоянов

Ели Скорчева – кино завръщането, достойно за “Оскар”

Снимка: Getty Images/ Светослав Стоянов
Сподели

Актрисата Ели Скорчева доказа, че талантът не може завинаги да остане скрит от светлината на прожекторите. Макар в продължение на около 30 години да не е част от света на изкуството у нас, тя се връща по-силна от всякога – покорява филмови фестивали, а продукцията в която играе главна роля – “Уроците на Блага”, става българското предложение за наградите “Оскар”. На най-красивия женски празник отбелязваме 70-годишнината на актрисата – щастливи, че отново можем да я гледаме на голям екран.

Снимка: Facebook
Първи стъпки в кариерата

Ели Скорчева е родена в Пловдив и завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство. Очаквано, следващата логична стъпка в развитието ѝ е да кандидатства във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”). Разбира се, дори и приемният ѝ изпит не преминава без перипетии. Малко преди него Скорчева е поканена да участва в телевизионен сериал. Тя се съгласява да се включи само при условие, че ѝ бъде осигурен транспорт до учебното заведение. Това обаче така и не се случва, заради което пропуска своя шанс да се яви на изпита. Бъдещата звезда все пак успява изгрее на сцената, след като получава съвет от портиера на ВИТИЗ да си изкара медицинска бележка, че не се е чувствала добре в конкретния ден. В крайна сметка – достига заветната си цел и бива приета. Първият ѝ

“сблъсък” с киното и телевизията оставя горчилка у нея,

но ролята, с която става известна е именно във филма “Адаптация” (1979). В него тя играе Вероника  душевно болна жена, настанена в специализирано заведение. Всеки от пациентите трябва да разказва историята си и да споделя своите страхове. Тя обаче така и не успява да го направи…поне докато не се влюбва в своя лекар.  

Цели 8 години по-късно я гледаме и като Тони в “Ева на третия етаж”, създаден по повестта на Дарина Герова. Включва се и в кино проекти като “Търновска царица”, “Мадам Бовари от Сливен” и други.

Снимка: Личен архив
Отказ от актьорското майсторство

90-те години на миналия век се оказват повратни в кариерата ѝ. Предлаганите роли вече не я удовлетворяват. 

„Имаше дълги години, в които

не харесвах какво виждам нито на сцената, нито на екрана,

затова се отказах от актьорското майсторство”, споделя тя в свое интервю пред Euro News. В даден момент секторът започва отново да придобива предишното си очарование. Скорчева обаче твърди, че тогава публиката вече е забравила за нея и взема трудното решение да не ѝ припомня за себе си.

В продължение на три десетилетия тя преминава през различни позиции в търсене на щастие и препитания.  Маркетингов директор е на застрахователна компания, офис мениджър, счетоводител и касиер в строителна фирма, пише “24 часа”. Последното ѝ работно място преди отново да започне да играе е във фирма, предлагаща услуги за почистване. 

Снимка: Национален Филмов център
“Уроците на Блага” и дългоочакваното завръщане

Една разходка в парка преобръща живота ѝ. Среща се случайно със Сашо Косев – кастинг режисьор на Стефан Командарев. Тогава той е познава и двамата стават приятели. Скоро след това тя получава и заветното обаждане от режисьора. 

„Не приемам работа, без да прочета сценария”, категорична е тя, заради което с Командарев се срещат още на следващия ден, за да ѝ го даде. 

Едва няколко часа по-късно Ели Скорчева вече го е прочела и най-важното –

останала е завладяна от историята на Блага.

Описва работата по филма като истинско удоволствие – чувства се сякаш се е завърнала у дома. За това усещане допринася не само положителният отзвук за филма, но и самият екип, който работи по него. 

Ели Скорчева признава, че е коренно различна от своя персонаж във филма и не обича да обсъжда метаморфозата на пенсионираната учителка Блага. Предпочита публиката сама да направи своите заключения, след като изгледа лентата. 

Още с излизането си на екран “Уроците на Блага” започна да пише история, печелейки статуетки от престижни фестивали в цял свят.

Актуално

Избрано за вас