„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев с 3 награди „Кристален глобус“

„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев с 3 награди „Кристален глобус“

Сподели

Новият филм на Стефан Командарев, „Уроците на Блага“, се справи великолепно, спечелвайки три престижни награди – „Кристален глобус“, който включва 25 000 долара – на 57-ия Международен филмов фестивал в Карлови Вари. Фестивалът обяви победителите по време на церемонията по закриването си в събота. Звездата на филма, Ели Скорчева, беше обявена за най-добра актриса. Новината съобщи The Hollywood Reporter.

Сред десетте претендента за наградата бяха филми от Канада, САЩ, Швеция, Италия и Германия.

Вълнението си от българския успех побърза да сподели и актьорът Герасим Георгиев-Геро, който се появява в най-различната роля в кариерата му до момента. Във Фейсбук профила си той написа:

Във филма се разказа за Блага, която е пенсионирана учителка. Тя става жертва на телефонна измама и губи парите, спестени за мечтания гроб на нея и покойния ѝ съпруг. За да събере отново сумата, Блага се свързва с телефонните измамници и започва да работи за тях. Някога устойчивата и честна жена постепенно започва да жертва всичките си принципи. В каста на продукцията участват още Иван Бърнев, Ивайло Христов и Стефан Денолюбов.

Българското кино продължава да се откроява на международната сцена, като следва успеха на „Една провинциална болница“, който спечели наградата на журито миналата година. „Бащата“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева пък спечели „Кристален глобус“ през 2019 г.

Фото кредит на откриваща снимка: Ceske Noviny

Актуално

Избрано за вас