Елвис Пресли и раждането на рокендрола: През обектива на Алфред Вертхаймер

Елвис Пресли и раждането на рокендрола: През обектива на Алфред Вертхаймер

Сподели

Елвис Пресли и раждането на рокендрола: През обектива на Алфред Вертхаймер. „Елвис кой?“ Така реагира фотографът Алфред Вертхаймер, когато в началото на 1956 г. публицист

го моли да заснеме изгряващата зведа от Мемфис.

Поръчката е от студиото RCA Victor Records. Това, което Вертхаймер не е знае също е, че това ще бъде работата на живота му.

Елвис Пресли е едва 21-годишен и e на път да се превърне в легенда.

Следвайки Пресли като сянка, Вертхаймер прави близо 3000 снимки на певеца само за една година и го следва неотлъчно. Скоро задкулсните снимки се превръщат

в основния проект на Вертхаймер: „Елвис“.

И до ден днешен той остава фотографът успял да увековечи един млад певец в самия процес на създаване на неговата история.

Във фотографския албум на Вертхаймер

„Елвис и раждането на рокендрола“

са събрани най-забележителните снимки на Вертхаймер от 1956 г., както и избрани исторически снимки от 1958 г., на които звездата е изпратена във военна база в Германия (родната страна на Вертхаймер).

Фотографиите му за първи път привличат вниманието на обществеността след смъртта на Елвис Пресли през 1977 г. Те, освен че отразяват еволюцията на певеца, както в личен план, така

и в глобалната музикалната индустрия,

преди всичко имат страхотна историческа стойност, тъй като отразяват културната трансформация на Америка. На 19 октомври 2014 г. в Ню Йорк на 84-годишна възраст Алфред Вертхаймер умира и остава в историята, като фотографът, когото Елвис допуска най-близо до себе си, благодарение, на което успява да запечата истинска история във фотографиите си.

„Фотографиите на Алфред показват Америка от 50-те. Малки кафенета, влакове, магазини. Елвис разглежда витрини, още преди да осъзнае, че може да си купи всичко, което му скимне. Това са най-важните исторически документи за него. Елвис не е допускал никой друг фотограф толкова близо до себе си. Алфред беше особен човек, но прекрасен приятел“.

„Целувката“ остава една от най-известните фотографии

на Вертхаймер. Заснета в театър „Mosque“ на 30 юни 1956 г. Самоличността на жената остава неизвестна до 2011 г., когато тя, 55 години след като е направена снимката, решава да се разкрие в медийното пространтво.

Напомянме ви, че съвсем скоро по кината излезе биографичния филм за Елвис Пресли на режисьора Баз Лурман и може да бъде гледан в Дома на киното на 15 септември от 14:05 часа.

Актуално

Избрано за вас