Дженифър Кулидж: Спящата Красавица, която изскочи от килера със „Златен глобус“ в ръка

Дженифър Кулидж: Спящата Красавица, която изскочи от килера със „Златен глобус“ в ръка

Сподели

Една вечер актрисата Дженифър Кулидж гледала на телефона си изпълнение на Хари Стайлс и се зачудила защо не прилича повече на него.

„Мислех си колко уверен е той и си казах: „Защо не ми е хрумнало да бъда такава?“ – казва тя: „Никой не би харесал човек, който си мисли, че не е достатъчно добър“.

През последните 15 месеца блондинката спечели повече награди за ролята си на Таня Макуид в „Белият лотос“, отколкото номинации за която и да е друга роля през цялата си 30-годишна кариера.

Таня от „Белият лотос“ / HBO
През април Time я сложи на корицата си и я нареди сред стоте най-влиятелни личности в света.

Из мрежата се завъртяха шегаджийски мемета: „Ако не знае коя е майката на Стифлър, малка е за теб“, а мърчъндайзът бълва тениски и плажни хавлии с нейния лик за лято 2023.

61-годишната Кулидж излиза извън границите. Тя е ексцентрична, прави супер забавни импровизации. Но нещото, което много други холивудски знаменитости не притежават, е болезнената ѝ уязвимост.

Кулидж обича камерата и камерата я обича. Тази химия тече много преди зрителите да се влюбят в меланхоличната и безумно богата Таня от хитовия сериал на HBO.

„Когато бях на 10 години направих римейк на „Челюсти“. Баща ми плуваше с перка на гърба си, а сестра ми беше жертвата на акулата“.

Като малка, Кулидж често стояла на кея на реката, близо до къщата на родителите си в Норуел, Масачузетс.

„Всеки път, когато прелиташе малко самолетче, си казвах: „Вземете ме на някое наистина готино място! Но самолетите не спираха“. Баща ѝ дава съвет, който тя не разбира по онова време. „Като дете той постоянно ми казваше:

„Характерът е съдба“.

Като по-възрастна разбрах, че това е едно от най-точните неща, които някога съм чувала. Това, което си в този живот, решава какъв ще бъде краят ти и как ще протече животът ти“, споделя актрисата.

През 1982 година, Кулидж завършва Американската академия за драматични изкуства и работи в бар в Ню Йорк заедно със Сандра Бълок.

Редица отвъдокеански медии цитират нейни интервюта, в които споделя за тежки кастинги и „брутално“ отношение от агенти. Без опит и дори приличен гардероб, Кулидж се появява на малкия екран през 1993 г. в епизод на един от най-успешните комедийни сериали на всички времена – „Сайнфелд“ (Seinfeld).

Дебютът ѝ в „Сайнфелд“
До ролята ѝ в „Американски пай“ от 1999 г., откъдето много от нас все още я помним като „майката на Стифлър“,

актрисата изпълнява малки комедийни роли. Образът на съблазнителната Жанин Стифлър става една от най-забележителните ѝ роли. Лентата, обогатил света с термина MILF – (Mother I’d Like To F * ck), който до тогава вероятно се знае само от аудиторията 18+.

През 2001 г. Кулидж изгрява и в продължението на колежанската комедия.

„Имаше толкова много предимства да се снимам в този филм. Щеше да има около 200 души, с които никога нямаше да преспя“, смее се актрисата в интервю за Variety през 2022 г.

Майката на Стифлър в „Американски пай“
Следващата ѝ значима роля е в „Професия блондинка“, където си партнира с Рийз Уидърспун.

В двете части на филма, Кулидж играе експресивна маникюристка, главната актриса я учи на емблематичното „огъване и щракване“ – движение, което според Ел Уудс (Уидърспун) със сигурност привлича вниманието на мъжете.

Кулидж обаче признава, че това движение никога не е работело за нея.

„Професия блондинка“

В началото на новото хилядолетие, Кулидж получава редица малки роли в телевизионни предавания и филми. Има епизодични появявания в „Приятели“ и „Сексът и градът“. През 2004 година тя играе с Хилъри Дъф във филма „История за Пепеляшка“.

Това ще е филмът, в който като самовлюбената мащеха на Сам (Хилъри Дъф), Фиона (Кулидж) демонстрира емблематичното си чувство за хумор. От там следват постоянни роли в ТВ сериали, до 2011 година, когато се поява Софи Качински в ситкома „Без пукната пара“.

„История за Пепеляшка“

Няколко години по-късно, Ариана Гранде е човекът, който насочва прожекторите отново към Кулидж. Актрисата участва в клипа „Thank U, Next“. Двете пресъздават сцена от „Професия блондинка“, само че вместо Уидърспун, в ролята на Ел е певицата. 

 „Бях се сринала донякъде, а ти раздвижи нещата за мен. Просто искам да ти благодаря“ – обръща се Дженифър Кулидж към Гранде в едно интервю от декември миналата година.

 На върха след 30 години

 „Сякаш съм Спящата красавица, която е била заключена в кутия под леглото“, споделя Кулидж пред Time, чийто априлски брой я нареди сред стоте най-влиятелни личности в света.

„Недоумявам, но познайте какво? Наистина ми харесва„, добавя актрисата, която се е прибрала от Сицилия след втория сезон на „Белият лотос“ с куп престижни награди, сред които „Златен глобус“, „Еми“ и е обрала „пуканките“ на MTV.

„Белият лотос“ отвори свят от възможности –

признава актрисата.

„Белият лотос“, сезон 2 / HBO

Героинята на Кулидж Таня е единствената, появявала се както в първи, така и във втори сезон на „Белия лотос“. В предстоящия сезон 3, чието действие ще се развива в Азия, обаче нито Кулидж, нито Таня ще участват, тъй като създателят на сериала Майк Уайт уби любимата героиня във финала на втория сезон. Това не означава, че тя историята на Таня ще приключи. Съпругът ѝ, Грег (Джон Грийс), е все още жив.

По време на разговор със звездата от „Мечката“ и „Неудачници“ Джереми Алън Уайт като част от поредицата „Актьори срещу актьори“ на Variety, Дженифър Кулидж разкри, че иска Грег обратно в „Белият лотос“, така че Таня да може индиректно да си отмъсти.

В края на 2022 г. Кулидж участва в сериала на Netflix „Наблюдателят“ (The Watcher). В мистерията тя е в ролята на агент на недвижими имоти.

„Наблюдателят“ / Netlix

Последното ѝ екранно превъплъщение отново е в продукция на Netfix. В „Имаме си призрак“ (We Have a Ghost) медиумът Джуди Романо, която тя играе, е от онези свръхестествени комуникатори, които се надяват, че никога няма да им се наложи да влязат в контакт със свръхестественото. Добре, че духът ще е обиден семеен мъж на име Ърнест (Дейвид Харбър), който е в сговор с тийнейджър на име Кевин (Джахи Ди’Ало Уинстън), чието семейство се е преместило в къща, обитавана от духове.

Кадър от „Имаме си призрак“ / Netflix

Четете още:

Педро Паскал и Дженифър Кулидж обраха златните пуканки на MTV

„Белият лотос“ стъпва в Азия, снимат трети сезон в Тайланд

Актуално

Избрано за вас