Селена Гомес – от снимачната площадка на Disney до кинозвезда в Холивуд

Снимка: Getty images

Селена Гомес – от снимачната площадка на Disney до кинозвезда в Холивуд

Снимка: Getty images
Сподели

На 22 юли рожден ден празнува още една от иконите на съвременната попкултура- Селена  Гомес. Тя  е родена в малкото градче Гранд Прейри в Тексас, САЩ. Майка ѝ Манди Корнет е наполовина италианка и е осиновена от американско семейство. Манди е едва 16-годишна, когато ражда Селена. Баща ѝ Рикардо Гомес е от Ню Мексико. Неговото семейство работи усилено в продължение на 4 десетилетия, за да получи гражданство на Съединените щати. Селена е наполовина латиноамериканка и много се гордее с мексиканските си корени. Тя е на 5 години, когато Манди и Рикардо се разделят след много кратък брак.

„Майка ми и баща ми се разделиха, но останаха добри приятели“, казва актрисата

Селена израснала доста бедна. Майка ѝ едновременно учила в колеж и работила на няколко места, за да се справя сама с отглеждането на дъщеря си.

Снимка: Barney and friends

Когато е на 7 години, вместо да празнува рождения си ден, Селена се явява на прослушване за детското телевизионно предаване „Барни и приятели“. Впечатлява всички на снимачната площадка и получава първата си роля в телевизията. Там за първи път се запознава с друга популярна звезда- Деми Ловато.

Любимката на Disney

Когато е на 11 години, тя участва в прослушване, проведено от Disney Channel в Тексас. Директорът на кастинга е забелязал момичето с незабравима усмивка и искра в очите сред хиляди други талантливи деца. Така Селена получава своя билет за Холивуд. Първата ѝ роля е в епизод на „Приключенията на Зак и Коуди“, а след това изиграва злобното момиче Микайла в „Хана Монтана“. През 2007 г. Селена отново печели кастинга и е избрана за първата си главна роля- тази на Алекс Русо в хитовия сериал на Disney Channel „Магьосниците от Уейвърли Плейс“. Неговият успех се превръща в пробив за актьорската кариера за звездата.

Снимка: Shutterstock
„Участието в сериала „ Магьосниците от Уейвърли Плейс“ беше сбъдната мечта за мен,

защото това беше нещо, върху което работих толкова дълго време“, казва Гомес през 2007 г.

Хитовият сериал продължава четири сезона до 2012 г. и печели две награди „Еми“ за най-добра детска програма. През януари 2024 г. излезе новината, че тя ще бъде

изпълнителен продуцент на продължението на поредицата.

Този път продукцията ще се фокусира върху брата на Алекс. Селена също ще участва като гост-звезда в пилотния епизод, който трябва да излезе по-късно тази година по Disney Channel и Disney+.

Снимка: Disney

Начало на музикалната кариера

През 2008 г. Селена подписва договор със звукозаписната компания „Hollywood Records“. Тогава тя сформира собствена група и я нарича „Selena Gomez & The Scene“ и заедно започват работата по дебютния ѝ албум.

„Винаги съм казвала, че искам да бъда в група, а не само соло. Нещо различно и готино.
И ми харесва да имам до себе си хора, на които да се осланям, хора, с които да пиша и да се забавлявам“.

„Kiss & Tell“ излезе на 29 септември 2009 г. Той е продаден в над 66 000 копия през първата седмица и дебютира на 9-о място в Billboard 200! Всички се влюбват в гласа и музиката на младата изпълнителка.

През 2013 г. Селена най-накрая решава да се превърне в солов изпълнител, а „Stars Dance“ става първият ѝ самостоятелен албум. Той дори побеждава Jay-Z в надпреварата за дебютен албум №1 в класацията Billboard 200.

Следващият ѝ – „Revival“, става платинен шест месеца след излизането си през октомври 2015 г. Той също така представи една нова, по-зряла страна на певицата, която се опитва да се измъкне от сянката на звездната си слава в Disney. Песните включват хитовия сингъл „Kill Em With Kindness“ и мултиплатинените „Hands To Myself“ и „Same Old Love“.

Третият студиен албум на Гомес излезе през януари 2020 г. Без да достигне същото ниво на успех като „Revival“, „Rare“ все пак включва първата No. 1 песен на певицата в Billboard – сингъла „Lose You To Love Me“.

През 2021 г. певицата постига още една своя цел, като издава албум „Revelación“ – изцяло на испански със 7 песни, написани от самата нея и продуцирани от хитмейкъри от Латинска Америка като Тайни и Хота Роса, включително две колаборации с Раул Алехандро и Майк Тауърс… Този испански проект е нещо като

сбъдната мечта за Селена, защото е нещо, което тя иска да направи от 10 години насам.

Гомес сподели, че работи по нов албум, като сподели снимки от звукозаписно студио през юни 2023 г. Тя не е съобщила името му или подробности за издаването му, освен че се надява той да бъде през 2024 г.

През ноември 2017 г., месеци след като претърпява операция за трансплантация на бъбрек, Гомес е обявена за жена на годината на годишното събитие Billboard Women in Music. „Бих искала да благодаря на моя невероятен екип и на семейството ми, защото те останаха с мен в някои наистина трудни моменти“, изтъква тя пред публиката. „И тази година успях да направя много, въпреки че имах няколко други неща за вършене“.

Битката с болестта

В началото на януари 2014 г. беше съобщено, че Гомес се бори с лупус – автоимунно заболяване, което може да причини подуване на лицето, умора, главоболие и болки в ставите. През септември 2017 г. талантливата изпълнителка разкри, че напредващите симптоми са я принудили да се подложи на бъбречна трансплантация в началото на годината. Донор е била нейната съквартирантка и приятелка Франсия Раиса, пише Biography.

Снимка: instagram/Selena Gomez

Месец по-късно Гомес разказва подробности за преживяното на Савана Гътри от предаването „The Today“ в интервю за NBC News: „Мисълта да помоля някого да дари бъбрек беше наистина трудна за мен. А тя се включи доброволно и го направи… Фактът, че беше съвместима беше наистина невероятен“.

Любовта в живота на Селена

През годините Селена е имала романтична връзка с Ник Джонас, Зедд и The Weeknd, Но най-известната ѝ е тази с попзвездата Джъстин Бийбър.

Тя и певецът се срещат за първи път през 2009 г. и в крайна сметка започват връзка. Дори и след окончателната им раздяла в началото на 2018 г., романсът им продължава да дава храна на клюките за знаменитости. През 2023 г. дори отново избухна конфликт в  социалните мрежи, продиктуван от отношенията между Гомес и Хейли Бийбър, за която Джъстин се ожени през септември 2018 г.

Снимка: Getty images

В момента изпълнителката е във връзка с музикалния продуцент и автор на песни Бени Бланко. Тя потвърди, че са заедно в социалните медии през декември 2023 г. Двойката се познава от много години и също така е работила заедно по песни като „Same Old Love“ от 2015 г., „I Can’t Get Enough“ от 2019 г. с J Balvin , и „Single Soon“ от 2023 г. Когато са били само приятели, Гомес веднъж пита Бланко дали може да я запознае с някой свой познат. Той я запознал с приятел на парти за рожден ден и тогава певицата разбрала, че

човекът, към когото изпитва чувства, всъщност е Бланко.

По същия начин музикалният продуцент не осъзнавал колко дълбоки са чувствата му към Гомес. „Аз бях последният, който знаеше“, казва той в интервю за списание WSJ през април 2024 г.

„Лудост е как партньорът ти може да си седи там през цялото време, точно пред очите ти и ти дори да не го забележиш, а после да настъпи онзи момент на безпомощност, в който си казваш:

„Чакай, влюбен съм“.
Снимка: ALLEN BEREZOVSKY/GETTY IMAGES
Посланик на красота и доброта

През септември 2020 г. Селена Гомес стартира своята изключително популярна линия за грим Rare Beauty, както и Rare Impact Fund – нейният филантропски партньор, посветен на психичното здраве. Всяка година 1% от продажбите на продуктите се даряват на благотворителното начинание. Към април 2024 г. фондът е събрал повече от 13 млн. долара .

Снимка: Rare Beauty

Освен това – Гомес е била говорител на „Borden Milk“, като се е появявала в рекламната кампания на организацията и в печатни реклами. Тя е работила и по кампания, която насърчава тийнейджърите да научат повече за кандидатите за президент през 2008 г. Поддръжник е на УНИЦЕФ и още 17-годишната става един от посланиците на организацията. Така работи в помощ на децата по света чрез инициативата си C.A.N. (Charity, Action, Now).

Път към Холивуд

Последните няколко години Селена Гомес се отдава повече на актьорската си кариера, като си проправя път към Холивуд с играта си в успешни кино и телевизионни продукции. Преди няколко дни тя получи първата си номинация за награда „Еми“ за роля в комедийния сериал на „Hulu“ „Убийства в сградата“.

 

Снимка: hulu

 

В допълнение към предстоящите си телевизионни участия в „Само убийства в сградата“ и „Магьосниците от Уейвърли Плейс“, Гомес ще се завърне на екрана в няколко интересни проекта. Тя играе  поддържаща роля в „Емилия Перес „- испаноезичен филм за мексикански наркобарон, който се превръща в жена. Премиерата на музикалната комедия се състоя на филмовия фестивал в Кан през 2024 г. и получи голямо признание. Гомес и нейните колежки Карла София Гаскон, Зоуи Салдана и Адриана Пас си

споделиха наградата за най-добра актриса.
Снимка: Getty images
Все още не е обявена дата на излизане на филма в Съединените щати.

Селена ще се снима и в ролята на 11-кратната носителка на „Грами“ Линда Ронщадт в нов биографичен филм, режисиран от Дейвид О. Ръсел. Той е в начален етап на производство.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас