София Бобчева – сладкото и талантливо момиче на българското кино и театър

Снимка: Личен Архив

София Бобчева – сладкото и талантливо момиче на българското кино и театър

Снимка: Личен Архив
Сподели

София Бобчева е българска актриса, покоряваща театралната сцена и киното с искреност и заразяваща усмивка. Родена на 14 юни 1985 г. в град Пловдив, тя прекарва детството си в театрални групи. В тази на големия Венци Кисьов, в „Славянска беседа“ при Бончо Урумов, в „Театъра на децата“ при Станка Занова и във „Врабчетата“.

Въпреки че не успява да влезе в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ от първия път, тя не се отказва от мечтата си да стане актриса. С голяма упоритост и доза късмет, тя

попада в класа на легендарния актьор и преподавател Стефан Данаилов.

Актрисата описва срещата си с него като изключително вълнуваща: ,,Той създаваше около себе си такава аура все едно е влязъл Кралят или Кръстникът. Най-важният урок, който научих от него е, че

човек никога не трябва да се взема прекалено насериозно

и да остане себе си. Той беше точно такъв“.

Снимка: Личен Архив

Своят дебют в киното Бобчева прави с ролята на Лора в романтичната трагикомедия „Мъж за милиони“. След него тя се снима и в български 4-сериен телевизионен игрален филм ,,Приключенията на един Арлекин“ през 2007,

във филма „Добре дошли на Земята“

с режисьор Къци Вапцаров, в телевизионните сериали „Забранена любов“ и „Стъклен дом“ в една и съща година.

Цветното момиче, което не може да пази тайна в „Скъпи наследници“
Снимка: Скъпи наследници Facebook page

София Бобчева е популярна с ролята на Диана в сериала на БТВ „Скъпи наследници“. Последният му сезон беше излъчен през 2018.

„Щастлива съм, че публиката ме запомни с ролята ми в сериала. За мен беше много успешен проект, който ме срещна със страхотни професионалисти“, споделя тя пред Art Portal.

Нейната героиня провокира множество комични ситуации с наивността си и глуповатостта си на моменти. Така и печели сърцата на зрителите.

Снимка: Скъпи наследници Facebook page
София и нейният път към театъра

„Майка ми е ръководител на вокална група „Врабчета” и ме е водила на много театрални и музикални представления като малка. Тя ми е разказвала много пъти как сме гледали „Прилепът“, което продължава повече от три часа.

И аз съм искала да го видя пак и пак и пак..“ разказва актрисата.

Веднага след завършването си в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2008, София Бобчева е играла в Театрална работилница ,,Сфумато“, театрите в Пловдив, Ловеч и Пазарджик. През 2011 г. получава предложение да стане част от трупата на Народния театър „Иван Вазов“. Тя изиграва десетки представления, сред които са „Аз плащам“, „Веселите уиндзорки“, „Злият принц“ и „Нова земя“. Тя получава „Икар“ за поддържаща женска роля през 2018 в спектакъла в Народния театър „Танцът Делхи“ на режисьора Галин Стоев. Играе и в постановката „Игра за двама“, където си партнира с Александър Кадиев.

Малко преди пандемията, тя представя и своя моноспектакъл – „Бонбон“. Автор на пиесата е Здрава Каменова.

Актьорската професия за мен е отговорност и щастие.

Нямаш право на почивен ден. Енергията от салона има невероятната способност да ни оздравява и да забравяме за проблемите си“, добавя София.

Тя се превъплъщава и в образа на секретарката на Путин – Валентина Матвиенко в Спектакъла ,,Хага’’, който беше номиниран наскоро за наградата на Културен форум Европа за постижения в сферата на културата.

Снимка: Фотограф Боряна Пандова

Бобчева определя този образ като ,,нож с две остриета“, имайки предвид, че се превъплъщава в истински жив човек, който раздава правов реалния живот. Актрисата подхожда с изключително разбиране към него, въпреки че има резерви към това, което прави Валентина: ,,Научих се да си харесвам образа, въпреки че е доста далеч от мен“.

В момента актрисата работи по ново заглавие – ,,Бебе на борда в Народния театър „Иван Вазов“, чиято премиера ще бъде през септември тази година. Режисьор е Василена Радева, а текстът е на американския драматург Кристофор Дюранг – много голям майстор на черната комедия. Актрисата споделя, че е изключително щастлива да работи за втори път с актъора Боян Арсов, част от екипа на „Сатиричния театър“.

„Пиесата разглежда темата за родителството от всичките и страни.

Как може да гледаш бебе и въобще да не се справяш, е нещо, което ми се случва в момента

и разбирам прекрасно това чувство“, разказва Бобчева.

В ролята си на бавачка, тя споделя, че научава още много неща за родителството: „Понякога се чувствам много често на уъркшоп, попивайки знания от нашата режисьорка Василена Радева, която има три деца“.

За майчинството няма почивен ден
Снимка: Личен архив

Преди три години край морето София се запознава с човека до себе си и малко след това се ражда тяхната дъщеря – Стефани-Ирини. В ролята на майка и актриса, тя се опитва да балансира и да си „краде“ време за почивка.

Бобчева е развълнувана и доволна, че ще работи през летния сезон и че ще има досег до публиката извън София, която определя като много радушна. Тя се надява и да успее да си почине малко през август, за да събере нови сили за следващия сезон:

„Не знам как ще се случи това обаче при положение, че на дъщеря ми ѝ предстои да влиза във водата за първи път. В крайна сметка може да ми се прииска да се върна бързо на работа“.

За нея перфектното място за отдих е див плаж, където има малко и непознати хора: „Ако може и да няма колеги, за да се откъсна максимално от професионалния ми свят би било чудесно“.

На 14 юни – този дъждовен ден от месеца, тя ще отпразнува рождения си ден на репетиция в Народния театър с целия екип и след това по-късно със семейството си и най-близките си приятели.„Интересното е, че в трима от екипа, с които работя, сме родени на 13, 14 и 15 юни. Така, че празникът ще продължи цяла седмица“, допълва актрисата.

Актуално

Избрано за вас