Стефания Колева – aктрисата, която не се страхува да бъде себе си

Снимка: Народен театър

Стефания Колева – aктрисата, която не се страхува да бъде себе си

Снимка: Народен театър
Сподели

Когато стане дума за българската театрална сцена и телевизионен екран, не можем да пропуснем едно от най-блестящите и красиви имена, които озаряват родната ни сцената и телевизионния екран. Тя е влюбена в театъра и киното, а нейният уникален талант не може да остане незабелязан. Често е определяна като една от най-красивите български актриси, а усмивката ѝ неизменно пленява вниманието на публиката.

Досещате ли се вече коя е тя? Днес по повод имения ѝ ден, решихме да ви запознаем по-добре с актрисата, която носи в себе си не само талант, но и историята на своята семейна линия – Стефания Колева. На днешния ден тя винаги си пожелава няколко неща – хубавите неща да са около нея, да чува ангелът, който ѝ шепне на рамото и да вярва в това, че нещата се случват.

Красивото ѝ име идва от покойната ѝ баба Щефания, австрийка, която се

занимавала с шиене на дрехи при цар Фердинанд преди 1944 г.

Това занаятчийство се предава през поколенията и формира усета ѝ към естетиката и детайла, коментира актрисата в телевизионното предаването „120 минути“.

Стефания Колева е приета в ВИТИЗ през 1991 г. със специалност актьорско майсторство за куклен театър при проф. Дора Рускова. Година по-късно с приравнителен изпит влиза в класа на проф. Стефан Данаилов. Същата година е поканена и постъпва в трупата на Театър българска армия. На сцената е изиграла множество роли в разнообразни постановки. Сред най-известните, които изпълнява, са: Барбарина в „Красива птичка с цвят зелен“, Емилия Галоти в „Емилия Галоти“ , Маргарита в „Много шум за нищо“ и др.

Стефания Колева в постановката „Едни момичета“ / Снимка: Народен театър

През 2008 г. постъпва на работа в „Модерен театър“, а през 2010 г. става част от трупата на Народен театър „Иван Вазов“. Участва в представления като Идеалният мъж“, „Животът е прекрасен“, „NEOДАЧНИЦИ“, „Едни момичета“ и др.

В киното Стефания също има богата филмография. Участвала е в над 40 филма и сериали. Сред тях са „Тя и той“ „Полицаите от края на града“, „Женени с деца в България“ и др.

Но какво я кара да бъде толкова позитивна и усмихната винаги, когато излиза пред хората? „Опитвам се да създам положителни емоции и общо взето да не гледам толкова черногледо на нещата, които се случват около нас“, споделя актрисата в интервю пред „Фокус“.

Стефания казва още, че актьорската професия ѝ дава много възможности да преценява ситуациите през погледа на героя, който изпълнява. „Дава и по някой път възможност да се замисля за

по-екзистенциални неща, които се случват в живота ни,

и да си направя собствени изводи“, допълва още тя. Актрисата, за която професията се е превърнала в нейн живот, отбелязва, че човек трябва да оставя следи в света и да бъде разпознаваем, ценен и с добро отношение към него професионално.

Актрисата от „От всички страни“ изразява своята постоянна нужда от големи промени, която открива в театъра и киното: „Непрекъснато я усещам тази необходимост, затова търся провокацията в театъра, в киното, дори сега със „Затегнете коланите“, казва тя в интервю за „Грация“ преди година. И като стана дума за „Затегнете коланите“  – моноспектакълът на Стефания ще ви преведе през страховете, с които се сблъскваме в един падащ самолет. И отново придружени с ирония и много въображение, както само тя умее, за да накара и падането да се превърне в усещане за летене.

През новата година предстои да видим актрисата в

ново дуетно stand-up шоу,

в компанията на колегата ѝ Деян Ангелов, споделя тя в интервю за Euronews. Шоуто е вдъхновено от лични истории, които режисьорът Николай Гундеров е адаптирал с неговото чувство за хумор.

Стефания, наричана от близките ѝ приятелки Здрава Каменова и Богдана ТрифоноваЩефансон, не се ограничава само до актьорската професия. Тя е арт терапевт и майка на прекрасна дъщеря, която следва своите мечти в областта на архитектурата. Въпреки заетостта си, актрисата успява да съхранява добър контакт с нея. Тя признава, че комуникацията и отделеното време за общуване са от ключово значение.

В крайна сметка, Стефания Колева не само вдъхновява с уникалния си талант и красота, но и със своята позитивна енергия и ангажираност в различни сфери на живота. Тя е не просто актриса, а история, вдъхновение и пример за високи стандарти в българското изкуство.

Актуално

Избрано за вас