ТОП 10 факта за Лайза Минели – жената „кабаре“

Снимка: БНТ

ТОП 10 факта за Лайза Минели – жената „кабаре“

Снимка: БНТ
Сподели

Когато чуете думата „кабаре“, няма как в съзнанието ви да не изскочи нейният образ. Тя е Лайза Минели. Получава „Оскар“ за главна женска роля за филма на Боб Фос „Cabaret“. Актриса, певица и танцьор, определено тази жена е магнетична и талантлива, а със сигурност уменията се предават по наследство. Родена на днешната дата преди 78 години в Лос Анджелис, Калифорния, тя е любимка на редица поколения по целия свят и продължава да вълнува своите почитатели. Момичето с опияняващи черни очи и нестихващ сексапил, родена за сцена. Славата за нея е отредена от бебешката люлка, защото се ражда в семейството на режисьора Винсент Минели и актрисата Джуди Гарланд.

  1. Омъжвала се е четири пъти

Сред съпрузите  на Минели са Питър Алън (1967–1974), Джак Хейли (1974–1979), Марк Джиро (1979–1992), Дайвид Гест (2002–2004). Дълготрайните връзки са трудна работа за големия шоубизнес. Това тя научава твърде рано и от взаимоотношенията на своите родители, които не остават за дълго във връзка. Самата тя приема този факт нормално и казва:

„Те се женят отново толкова пъти, че сякаш имам милиони родители“.

За първия съпруг на Минели се твърди, че бил хомосексуалист. Последната ѝ раздяла пък запомнена като един от най-драматичните разводи в новата история на Холивуд.

Снимка: Hollywood life
  1. Озвучава анимационния филм „Магьосникът от Оз“.

Лайза Минели озвучава главната героиня в анимационното продължение на „Магьосникът от Оз“. В сюжета Дороти и Тото трябва да спасят Оз от нова зла вещица Момби, изиграна от Етел Мерман. По-голямата част от актьорския състав, включително 15-годишната тогава Минели, са записали репликите си през 1962 г., но проблеми с неопитна анимационна компания спират продукцията и филмът излиза чак през 1974 г. Дотогава, разбира се, Минели вече се превръща в опитна суперзвезда.

  1. Само на 16г. заживява сама в Ню Йорк

Започва борбата си за своя собствена кариера в шоубизнеса. Първото ѝ признание идва за ролята ѝ в театралната продукция „Best Foot Forward“ през 1963. Година по-късно Джуди Гарланд кани дъщеря си да участва заедно с нея в представление на „London Paladium“.

  1. Сценичният тоалет от филма „Cabaret“ е продаден на търг

Знаковият сценичен тоалет на Лайза Минели от филма „Cabaret“, включващ бомбе, топ и ботуши, бе предложен на търг през 2018г. Освен тях, тя разпродава над 1000 лота от внушителната колекция от принадлежности на майка си – екранната икона Джуди Гарланд, и баща си, режисьора Винсънт Минели.

  1. През 2000г. получава новина, че ще се парализира

Казват ѝ, че никога повече няма да може ходи и че трябва да приеме факта, че ще разчита на инвалидна количка. За танцьор и артист като нея това би било равно на смърт. В крайна сметка обаче се възстановява напълно. Заради танците има множество операции и до днес страда от дискова херния, имала е две смени на тазобедрената става и на коляното.

Снимка: vijesti.me/
  1. Дете е на носители на „Оскари“ и самата тя е носител на отличието

Лайза Минели е истинска легенда в развлекателната индустрия, спечелила впечатляващ набор от награди през цялата си кариера. Тя е призната с четири отличия „Тони“, един „Оскар“, една „Еми“, два „Златни глобуса“ и една награда „Грами Легенда“, затвърждавайки мястото си на един от най-награждаваните изпълнители на всички времена.

  1. Лайза Минели дебютира на екрана на 3 годинки

Минели вече е била на екрана преди да се роди, защото майка ѝ е бременна с нея, докато снима Till the Clouds Roll By от 1946 г. Самата Лайза прави своя официален филмов дебют на тригодишна възраст, играейки дъщерята на персонажа на Гарланд – Вероника, през 1949 г. във филма „Доброто старо лятно време“. Самата тя по-късно казва „Най-трудната част беше да бъда известна като себе си, а не като нечия дъщеря“.

  1. Оглавявала е благотворителни каузи

Лайза Минели е страстен защитник на благотворителни каузи през целия си живот. Тя е била в борда на директорите на Международната асоциация на човешките ценности (IAHP) в продължение на 20 години и също така помага на Американската фондация за изследване на СПИН. Нейният ангажимент към тези каузи е непоколебим и нейната отдаденост да промени света е вдъхновение.

  1. Преживява множество аборти

Претърпява три спонтанни аборта, преди да приеме, че никога няма да има деца. Почти не е разговаряла и давала интервюта по темата. Споделяла е обаче че има травма от процедура преди раждане, когато плодът се е оказал мъртъв. Близки на Лайза казват, че е преживяла тези моменти тежко, но стоически.

Снимка: View Sofia
  1. Грижи се за майка си като за нейно дете

Буквално се превръща в „настойник“ на майка си. Джуди Гарланд има тежки години в Холивуд. Започва да приема наркотични вещества, а Лайза я взема при себе си, за да я контролира и наблюдава. Тогавашният съпруг на Минели – Питър Алън, разказва за годините, в които тя е обгрижвала собствената си майка като нейно дете. Съжителството с майката създава на актрисата стресови ситуации. Джуди често избухва, но добрата дъщеря търпи всички терзания. Минели си спомня, че майка ѝ често се заключвала в банята, обявявайки, че ще предозира, но „всичко, което искаше, беше внимание!“ – споделя Лайза.

Майката се предава пред тежестта на славата, но дъщерята има важен пример пред себе си – как трябва да постави граница между личния и публичния си свят. Въпреки това – тя също се подвежда по алкохолни и наркотични зависимости на по-късен етап от живота си.

Актуално

Избрано за вас