Филмът “Ванга – човек и феномен” – нов портал към живота и предсказанията й

Филмът “Ванга – човек и феномен” – нов портал към живота и предсказанията й

Сподели

“Има бог, а тези, които ви учат, че няма и че тяхната е вечна, ще видиш как си отиват…” Думите са на една от най-впечатляващите и необикновени фигури от съвременната история на България. Вангелия Пандева Гущерова, или просто Ванга, както е известна за милиони хора

предизвиква своеобразна революция в годините на социалистическия режим.

Нейната дарба да пророкува, да вижда отвъд, е в помощ на обикновените хора и променя разбирането за историческите събития. И всичко това – в посвещение на Бога. В смирение пред Него. Или, както казва един от специално интервюираните във филма “Ванга – човек и феномен” на режисьора Стоян Петров – Ванга прави невъзможното в годините на комунистическия режим.

Приближава вярата в Бога към живота на смъртните хора.

Именно тази кино история, създадена от екип приближени, роднини и наследници на петричката пророчица отваря един нов портал в разбирането на това коя е тя.

“Ванга – човек и феномен”, може да се гледа единствено от потребители на платформата 7Arts.bg, тук.  Art Portal News  направи

синтезиран прочит на най-знаковите предсказания, оставени в наследство на съвременните поколения.

В началото е интересно отново да си припомним един ключов фрагмент от биографията на Ванга. Нейният личен живот сякаш остава встрани от публичното внимание. Свидетелствата за него са ограничени, сякаш всичко от битието й, бива посветено върху силата на дарбата.

Родена е в началото на миналия век, в днешна Северна Македония и отрано остава без майка. Детството й преминава изключително скромно, а

на 11 годишна възраст тя преживява предопределящия всичко останало катарзис.

Ванга ослепява по време на силна буря и, както става ясно, лекарите не виждат повече алтернатива отново да вижда. Това обаче

отваря взора към другите й сетива, невъзможни за останалите простосмъртни.

„Гледам на нейните предсказания като чудо в 2 части. От една страна като предсказание, само по себе си и второ като нещо, което в момента, в който се казва, че ще се случи, изглежда изключено да стане така“, са отново думи на роднина на Ванга, които се казват във филма. И в действителност, ако направим прочит на събитията, които тя предрича в исторически план, то те изглеждат повече от невероятни.

Още по времето на комунизма, много преди България да влезе в първоначални преговори за приемането й в Европейския съюз, Ванга свидетелства, че това ще се случи. А в годините на прехода, когато приближените й, й припомнят какво е казала, нейните думи са: „държавата ке влезе, ами хората…народът как ще живее. Ако народът не може да си позволи да дойде до София?

От народа колко ще успеят да влязат в Европейския съюз?“

Още по-впечатляващи са и други нейни световни предсказания като потапянето на подводницата Курск, войната в Сирия, за която Ванга многократно е говорила, атентатите в САЩ от 11 септември и избирането на Барак Обама като първият чернокож президент на Америка.

Във филма на Стоян Петров, ще се чуят още и директни свидетелства и

цитати на пророчицата за страната победител от Втората Световна война

и, че мирът ще бъде сключен изненадващо за всички не в Москва, а в Берлин.

Убийството на президента Кенеди също е сред пророкуваните от пророчицата гръмки събития за цялото световно общество от времето на XX век. След смъртта му, както става ясно във „Ванга – човек и феномен“, съпругата му

Джаки Кедени ще поиска среща с Ванга в Югославия.

Тя обаче не се е състояла, защото българката не получава разрешение да напусне страната.

„Япония няма връзка със земята, тя е като обърната пирамида, тя ще потъне. А в Париж камък върху камък няма да остане“, пък са други директни апокалиптични послания, които ще припомни лично Нешка Робева пред камера.

Въпреки, че многократно се говори за политическите предсказания,

изпитанията пред здравето на човека и лечението на най-страшните болести, е също тема, за която става дума във филма.

Възможността за спасение пред заразените със СПИН, какво съдържа лекарството против карцином в организма и кои ще бъдат новите диагнози на XXI век, са сред нещата, за които Ванга говори пред съвременниците си. Един от тях е историкът проф. Божидар Димитров, който приживе често споделя посланието на Ванга, че България предстои да тръгне във възход, когато се възстанови Голямата базилика в Плиска.

Основният завет пред публиката обаче, който прави кино творбата „Ванга – човек и феномен“ е в

акцентиране на свидетелствата й за обединение на хората.

За живота в общност и извън границите. „Основната мисия на Бог, е да живеем като един. Глобалните предсказания имат за цел да ни насочат към това, което предстои, за да може човечеството да е подготвено“, се казва още във филма от един от наследниците делото на Ванга.

„Трябва да функционираме като общност. България ще се оправи, но цената за това няма да е икономическа, а морална“, ще допълни още една от близките на Ванга, Богомила Косатева.

Може да видите трейлъра на „Ванга – човек и феномен“ от линка по-долу:

 

Актуално

Избрано за вас