Откриха саркофаг, пълен със съкровища, в най-големия мавзолей в света

Снимка: Daniele Darolle

Откриха саркофаг, пълен със съкровища, в най-големия мавзолей в света

Снимка: Daniele Darolle
Сподели

При разкопки в най-големия мавзолей в света – на първия китайски император Цин Шъхуан, е открит саркофаг, тежък 16 тона, съобщава „Аркеонюз“.

По всяка вероятност гробът принадлежи на сина на императора – принц Гао. Бил е открит на дълбочина 16 метра в гробница с дължина 109 метра. В пълния със съкровища саркофаг се криели –

6 хиляди сребърни монети, доспехи, нефрит,

оръжие, златни и сребърни статуи на камили, комплекти за хранене. Подобни богатства са били притежавани от близки роднини на императора или воини от висшата класа.

Първият император на Китай Цин Шъхуан е живял между 259-210 г. пр. н. е. В опита си да победи смъртта, той е построил цял подземен град гробница. Мавзолейната площ е 57 квадратни километра. По-голямата част от нея досега не е разкопана поради риск от сеизмична активност. Именно тази обширна гробница е

охранявана от известната „теаракотена войска” –

6 хиляди статуи на воини в естествен ръст. Мавзолеят, който е по-скоро подземен град, е един от обектите на защита от ЮНЕСКО.

Започнали през 2010 г. разкопки в района разкриха масивен дворец с 18 отделни къщи, разположени около централната сграда. Той е точно 4 пъти по-малък от Забранения град в Пекин и се смята за негов прародител, макар да е бил предназначен за отвъдния живот на владетеля. Новооткритата гробница по всяка вероятност е на принц Гао, един от синовете на Цин Шъхуан.

В продължение на почти 2000 години митът за него се предава за поколенията, издълбан в легенда в оцелялата епична сага „Шъ дзи“ („Исторически записки“) на Съма Циен – авторът на първото китайско историческо съчинение, написано през I век пр. н. е. Според това съчинение след смъртта на Цин Шъхуан най-малкият му син Ху Хай заема трона, след като убива всичките си конкуренти. Принц Гао казал на брат си, че

съжалява, че не е последвал доброволно баща си в отвъдния живот,

поискал да бъде убит и погребан в големия мавзолей. Ху Хай с радост се съгласил, пише „Площад Славейков“.

Откриването на 16-тонен ковчег в голяма гробна камера близо до мавзолея на Цин Ши Хуанг и неговите теракотени воини сега може да вдъхне нов живот на мита.

Британско-китайска филмова копродукция, която получи достъп до мястото на мавзолея и продължаващите разкопки, успя да заснеме откритието. Документалният филм „The Mysteries of the Terracotta Warriors“, чиято премиера е в „Нетфликс“ на 12 юни, разказва за новите находки.

Актуално

Избрано за вас