Безпощадната жена в „Тримата мускетари: Милейди“

Снимка:sortiraparis.com

Безпощадната жена в „Тримата мускетари: Милейди“

Снимка:sortiraparis.com
Сподели

Изпълнен с много напрежение, филмът „Тримата мускетари: Милейди“  допълва версията от втората част от класиката на френският писател Александър Дюма. Сценаристите Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер, както и режисьорът Мартин Бурбулон пресъздават една живописна и силна сюжетна лента в жанра на екшъна и приключенската класика. Историята и адаптацията заслужават вниманието на зрителя.

Определено в тази втора част на „Тримата мускетари: Милейди виждаме различните лица на женската сила. Неслучайно филмът ще бъде в кината в месеца на жените и празникът посветен на тях – 08.03.

Безпощадната изпепеляваща жена, която убива с поглед, приковава, съблазнява и успява да вземе, каквото поиска. В ролята на Милейди дьо Уинтър ще видим невероятната актриса Ева Грийн. Като антагонист тя успява да държи на своята воля и е

непоклатима и непоколебима при постигането на целите си.

Облечена в черно, тя се появява на бял кон. Дори тук хармонията между цветовете и посланията и контрастите в нея са поставени като въпрос. Какво я е направило толкова черна и как именно тъмните дялове на нейната душа са повлияни именно от мускетарите? Нейна е култовата реплика, която е събирателна за цялата женска болка и сила, изградила звяра в образа ѝ:

Снимка: TechWar.GR

Животът ми им принадлежеше, смъртта искам да си е моя.“

Милейди е замесена във фантастично сложен заговор за вкарване на Франция във война с коварния Албион. По този начин се възползва от коварния бунт на хугенотите. Всичко е заради каузата за свалянето на крал Луи XIII, в чиято роля ще видим Луи Гарел.

Другият женски силен образ е на любимата на Д’Артанян – Констанс Бонасийо. Тя показва своята невинност, солидарност и добрина. В този персонаж влиза изгряващата френска звезда Лина Кудри. Липсва ясна позиция за нейното отношение към любимия – за сметка на обратното. Чрез нея виждаме женската

солидарност, която може да доведе до фатални грешки

за самите нас.

Третият силен персонаж, който е изграден във филма, е този на кралицата – съпругата на Луи XIII – Ана Австрийска. Тя е типичният пример за жената с нюх и усещане, която може да съветва и предпазва мъжа си. Самата тя ще предаде завета на краля –

Пазете се от всеки и от всяка“.

А той ще отговори „Дори и от Вас ли?“. Тя проявява дипломатичност не само в отношенията със съпруга ѝ, но и по отношение на спасяването на работещата като нейна прислужница Констанс – като жена към жена. Но дали кралят има основание да се съмнява в нея, или по-скоро трябва да помисли за други членове на кралското семейство, които е възможно да играят двойна роля?

Разбира се, във филма силна линия има и любовта – безрезервна и истинска. Д’Артанян като протагонист, в чиито обувки блестящо е поставен актьорът Франсоа Сивил.  Известен с ролите си в сериала „Call My Agent“ (Dix pour cent) и филми като „Papillon“ (As Above, So Below), „Frank“, „Le chant du loup“, той е изключително привлекателен като образ и визия за женската аудитория. В лентата той е твърдо решен да намери любимата си. Може би няма да устои и на жената на Дявола, както самият той по-късно ще нарече Милейди. Ще се наложи да се съюзи с нея, за да успее да стигне по-близо до любимата си. Дали ще се поддаде на омайващите очи, сила, мощ и сексапил, които излъчва жената с пронизващ поглед, остър ум като бръснач и безпощадно сърце – Уинтър?

Ключов е образът на Атос, в чиято роля влиза Венсан Касел. Неговата съдба е обвързана с Милейди. Той ще я помоли за прошка за грешките от миналото си,

ще продължи да помни белега, който е оставил като печат на гърба ѝ,

а и може би белега в сърцето ѝ. Дали пък той не е причината тази жена да стане толкова безпощадна?

Войната е обявена. Атос, Портос и Арамис вече са се присъединили към фронта, тайна от миналото разбива старите съюзи. Дали има нещо, или някой, способни да застанат между съюза на мускетарите? От Лувъра до Бъкингамския дворец, през Париж и обсадата на Ла Рошел ще влезем като зрители в едно кралство, разкъсвано от религиозни войни и под постоянната заплаха от британска инвазия. А съдбите на няколко мъже и жени ще бъдат преплетени и

поставени на карта между приятелството, измамата

, женската солидарност и истинската любов. Кое ще победи обаче?

Бойните сцени са толкова силни, колкото и в първата част. Изкуството на боя и фехтовката е истинско удоволствие за окото. Персонажите на Д’Артанян и Милейди са истински виртуози с оръжието.  Бойната сцена преминава в еротичен дуел. Въпреки че в лентата не се набляга толкова много на ездата, има някои отлични каскади.  Разбира се, четиримата мускетари боравят изключително добре с оръжието. Допълнителен съспенс създават и живописните панорамни кадри при подготовката за нападение, заснети и в контражур.

Снимка: Cinefish

Изключително силен и прецизен е персонажът на Кардинал Ришельо – съветник на Луи XIII и пръв министър на Франция. Лукав и интригант, той се сдобива със своя собствена гвардия, за да съперничи на мощта на краля. Подиграван и мразен от кралската гвардия. Той има ключова сцена с Д’Артанян. Там – като символ се появява беленето на сварено яйце, което познаваме като знак за решаващата роля на бъдещето от различните митологии. Това ни подсказва, че филмът е премислен до най-дребните детайли в него.

Това е третата френска филмова адаптация по сюжета на Александър Дюма и излиза точно 100 години след първия опит за пресъздаване на романа на голям екран. Финалът на „Тримата мускетари: Милейди“ остава отворен, което говори, че може да очакваме и още една част, в която ще видим звездните битки на Д’Артанян, Атос, Портос и Арамис, а може би и Милейди .

Актуално

Избрано за вас