Мъже vs жени в стендъпа “Без гаранция”: Кой ще победи в хумористичната схватка?

Снимка: Artvent

Мъже vs жени в стендъпа “Без гаранция”: Кой ще победи в хумористичната схватка?

Снимка: Artvent
Сподели

“Светът е оцелял, защото се е смял”. Хуморът е онази  способност, която  позволява човешките емоции да бъдат “погъделичкани” до степен, в която ежедневните притеснения напълно да избледнеят…или поне да се надсмеем над тях. На това умение ни учат Стефания Колева и Деян Ангелов – Додо. Те влизат в една словесна схватка на сцената в стендъп театралната постановка “Без гаранция”, продуцирана от Artvent.

Що е то стендъп театър и има ли то почва у нас? Понятието е относително ново за българските ширини – то съчетава традиционният театър и изпълненията на комици пред публика. Основната разлика е, че в стендъпа артистът не влиза в роля, а разказва лични преживявания, над които се надсмива. В „Без гаранция“ Стефания Колева и Деян Ангелов все пак ще влязат в актьорското си амплоа.

Обратно на името на представлението – смехът и доброто настроение в него са гарантирани. Какво обаче остава несигурно, плахо, а понякога и абсурдно? – Комуникацията между различните полове, разбира се. 

Снимка: Диляна Флорентин

На какво се дължи този феномен, вдъхновил десетки вицове, анекдоти, филми и постановки през годините? Може би най-точният отговор би бил – на човешката природа на конкретния индивид. Докато дамите обикновено имат

способността да разнищват разнообразни теми

в детайли без прекъсване, мъжете често отвръщат на “вълната” им от коментари някак по-обрано или половинчато. Така двата пола мигновено се оказват в един омагьосан кръг. Жените винаги твърдят, че половинките им не ги изслушват и разбират, а господата – че дамите често преувеличават. Подобен тип битовизми често водят до обостряне на отношенията в една връзка. Кой е най-сигурният начин да избегнем всичко това? – Със сигурност да погледнем хумористично на своите особености. Премерените сарказъм и ирония често са ключът към превъзмогването на притеснението, прекомерната бъбривост, разсеяността и всички останали малки неща, с които се сблъскаме ежедневно. 

Снимка: Диляна Флорентин

Изкуството да превърнете притеснението си в забавление, оказва се, е висш пилотаж. Също както актьорските заложби на Стефания Колева и Деян Ангелов. За щастие на българската публика, те притежават и двете умение. В съчетание – те успяват да подтикнат всеки един човек в залата да се почувства като част от постановката не само защото го разсмиват до сълзи, но и защото се поставя на мястото на персонажите. 

Дуото не работи заедно за първи път, което ясно проличава от забележителния начин, по който се стиковат на сцената. Изпълнението им на хумористичните текстове, дело на Николай Гундеров, е някак непринудено. С широка усмивка и отворено сърце те допускат публиката  до своя „личен“ свят – този, който всички понякога се страхуваме да покажем пред потенциалните си половинки при първа среща. 

Следващата дата, на която можете да гледате стендъп представлението “Без гаранция”, е 12 юни. Стефания Колева и Деян Ангелов ви канят на “първата си среща” в Theatro “Отсам канала” и обещават да си прекарате толкова забавно, че задължително ще искате да има втора. 

Актуално

Избрано за вас