На есен с песен със Здрава Каменова и Яница Кънева

Снимка: Перо и вятър

На есен с песен със Здрава Каменова и Яница Кънева

Снимка: Перо и вятър
Сподели

Дни преди дългоочаквания 15 септември, в Сити Марк Арт център се събраха любимата класна на паралелката  по смях и забавления Здрава Каменова и отличничката по олимпиадата по музика Яница Кънева. Те излязоха на сцената с представлението „Клас стани, клас мирно“. Държа да отбележа, че в този клас нямаше никакви отсъстващи. На лице бяха близо 300 любознателни деца, родители и ученици, подготвени за една различна и вълнуваща вечер, в която да споделят трепетите и тревогите си за предстоящата учебна година.

„И никой не разбра…Отиде си лятото, идва есента..“, пее се в емблематичната песен на „Мери Бойс Бенд“. Септември настъпи, сезонът на промяната наближава. Още малко и безгрижните дни на плажа ще ни се сторят просто като един кратък миг. Родителите се връщат на работа след заслужена почивка, а

за децата е време отново да прекрачат прага класните стаи.
Снимка: Перо и вятър

Първият съвет, който Здрава даде на  публиката е да се научат да казват „НЕ“, дори и ако трябва да имитират респектиращата си физиономия с часове пред огледалото вкъщи. Като Майка на четири деца, актрисата много добре знае добре за предизвикателствата след лятната ваканция.

Първият кошмар, пред който един родител трябва да изправи, е първата родителска среща за годината. Тя почти винаги е свързана с провеждането на инструктаж и разбира се…събирането на пари.  Здрава дава един своеобразен наръчник за това как трябва да протече първият разговор с учителката. „Първо и направете комплимент“, започва тя. Важно е да слушате внимателно всяка дума и да се съгласявате на всичко. Има само един вариант, по който този разговор да протече успешно:

– „200 лева.“
– Благодаря.

Актрисата не пропусна и да се пошегува с няколко учителки от публиката. Как пък случи точно на учителка по математика? Здрава дори се пошегува: „Госпожо, не излизайте по тъмно вечер, опасно е за вас. А ако все пак излезете, по-добре казвайте, че сте по български и литература, ей така за Ваша безопасност“. „Или по музика“, допълни Яница Кънева.

 

Като споменахме учителите, време е да обърнем внимание на най-голямата надпревара, олимпийска дисциплина, която светът може да види само веднъж в годината- на 15-ти септември. Говоря за големите букети с  цветя, които класната едва ще закрепи с ръцете си. Вече трябва да се търсят учителки с по три или с по четири ръце, както неведнъж се изтъква в представлението. Негласно правило е, че този с най-големия, най-скъпия букет мигновено става любимец на госпожата. Родителите не могат да изпуснат този приз. Жената може да е нежна, разбрана, но

включи ли в режим майка, става нещо страшно“

Друга ожесточена надпревара е битката за учебници и ученически пособия в книжарниците. Също както на олимпийската щафета, пазаруването за първия учебен ден е твърде амбициозно състезание, в което бързината наистина има значение. Трофеят обаче е различен- най-престижното помагало по математика или пък някоя друга контурна карта.

Поне учебниците вече се полагат безплатно

Но предизвикателствата не свършват тук. Следва надпреварата по сръчност. Също както своите деца в час по домашен бит и техника, пардон „труд и предприемачество, родителите се захващат с подвързии. Това може и да изглежда като детска игра, но изисква изключителна инженерна мисъл. Смятате размери, изчислявате разстояния…, че това си е направо профилирана подготовка.

Друга от най-смелите амбиции на майките е в кое училище ще учи тяхното дете. Като повелява традицията, то трябва да е възможно най-отдалечено от дома. Това е признак за престиж, да извървиш пътя до знанието, сменяйки  минимум три превозни средства-

автобус, влак-кораб…кучешки впряг, ако се налага., изтъква актрисата.

Броят на извънкласните дейности, които ученикът посещава, също не е без значение. Той трябва да е максимално зает, това изгражда характер, твърдят майките. Здрава Каменова се пошегува така: На плуването-влязла му вода в ухото, на танците-настъпил го някой, на китара- одраскал се на струната.“

Записваш го на три извънкласни и той вече е за ТЕЛК. 

Певицата Яница Кънева също сподели своя опит като частен учител по пеене, като показа каква трудност могат да бъдат разговорите с родителите. В крайна сметка, тя решава да бъде артист, да пее пред публика, да създава собствена музика. Публиката се възхити от нейния талант и пя с нея популярни български хитове. На сцената тя изпълни и свои авторски произведения. Публиката ще има възможността да чуе гласа ѝ отново на 27 октомври в Сити Марк Арт център от 19:00.

„Времето минава изключително бързо. Учебната година, училището и всички тези тревоги не са ли най-сладкото нещо на света. Нека да не бързаме, нека го преживеем тук и сега, да е хубаво пълноценно. Да на укоряваме, да не искаме твърде много от другите, да си общуваме с учителите, с децата си, да бъдем семейство.“, призова Здрава в края на своето представление.

„Желая ви една изключителна година, топла, уютна, добра и всяка трудност с мисъл да бъде преодоляна. Много ви благодаря, че бяхте тук“, каза във финалната си реч актрисата, последвана от благодарност, усмивки и аплодисменти от всички в залата.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас