Операта във Варна грабна две награди „Кристална лира“

Илина Михайлова и Иво Йорданов

Операта във Варна грабна две награди „Кристална лира“

Илина Михайлова и Иво Йорданов
Сподели

Две награди „Кристална лира“ 2023 за музикално и танцовото изкуство нa Съюза на българските музикални и танцови дейци и агенция „Кантус фирмус“ спечели Операта във Варна.

В категория „Постановъчен екип“ постановката е

отличена за първото представяне на Леош Яначек

в премиерата на „Хитрата лисичка“. Това е първото цялостно представление в България с първия български превод на либретото от оригинала от диригента Павел Балев и режисьора Вера Немирова.

Двамата, художникът Димана Латева, хореографката Анна Пампулова и светлинния дизайнер Даниел Йовков получават „Кристална лира“ за оригиналнaта постановка на

философската приказка с послание към всички възрасти

за най-голямата грижа на XXI век – замърсяването и необходимостта от съхраняване на нашия извечен дом природата. В категорията „Мениджмънт в музикалното и танцово изкуство“ призът е присъден на Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център-Варна. Наградено е XIV-ото издание на фестивала „Опера в Летния театър“.

Наскоро от Операта обявиха още, че предстои вълнуващо преживяване за всички любители на сценичното изкуство.

Диригентът на Държавната опера във Варна Григор Паликаров ще поднесе на зрителите втория от поредицата симфонични концерти в цикъла „Петите симфонии“.

След Пета симфония на Малер през пролетта

на 9 ноември ще слушаме тази на Чайковски

и Концерт за цигулка и оркестър на Ерих Корнголд със солист цигуларката Лия Петрова.

„Всички музиканти и любители знаят за триадата от последните симфонии на Чайковски – Четвърта, Пета и Шеста, най-известните му творби.  Още в Четвърта симфония се налага темата „Фатум“ – съдбата, която притиска романтичния герой и той бяга от грубата действителност в своя свят на мечти и сънища“, пояснява маестро Паликаров.

По думите му „това е типично романтична идея, която в Четвърта симфония е много изявена, в Пета е доста по-тиха и приглушена, но присъства във всички части и свързва цялата драма в едно“.

Фото кредит: Държавна опера – Варна

Актуално

Избрано за вас