Държавна опера Варна представя „Хитрата лисичка“ от Леош Яначек

Държавна опера Варна представя „Хитрата лисичка“ от Леош Яначек

Сподели

На 19 октомври 2023, 19.00, Основна сцена, Държавна опера Варна поднася за пръв път след лятната премиера своята продукция „Хитрата лисичка“ от Леош Яначек, дир. Павел Балев, реж. Вера Немирова – първо цялостно представление в България.

В творческите проекти на режисьорката Вера Немирова, едно от големите имена на съвременната опера, присъстват много различни композитори. Само през последните няколко месеца тя интерпретира Моцарт, Яначек и Бизе. Тази сама по себе си интересна комбинация е любопитна, освен заради

неизчерпаемото творческо любопитство и впечатляващата творческа енергия

на Вера Немирова, и заради стремежа ѝ да изследва нови хоризонти или да развива и надгражда вече постигнатото, без да се повтаря. Последното очевидно е един от запазените знаци в нейния режисьорски стил. Авторският ѝ спектакъл „В очакване на Моцарт“ бе изграден най-напред в Германия (Universität der Kűnste, Берлин). След това получи своя български прочит (Софийски музикални седмици и Моцартов фестивал в Правец), за да надгради кулминационно възприятието за Моцарт в премиерата на „Милосърдието на Тит“ (Античен театър, Пловдив).

Илина Михайлова

Междувременно във Варна, един друг голям творец с международно признание, диригентът Павел Балев, в партньорство с Вера Немирова, постави за пръв път на варненска сцена Леош Яначек с „Хитрата лисичка“. Историята е за остроумното лисиче, което отстоява свободата и любовта си. Това в някаква степен го сродява с „Малкият принц“ на Егзюпери. Сценичната версия

обогати с нови смисли творбата,

реализирана от Вера Немирова в Германия (Volkstheater Rostock) в крайно ограничен мащаб, заради ковид пандемията. А младите таланти от Детско-юношеската опера така вдъхновиха постоянния гост режисьор на Варненската опера, че тя им отреди първостепенна роля в новата си постановка, която самата Вера Немирова определя като „истинската премиера в пълния ѝ блясък, с два разкошни екипа и оркестър в пълен състав, под диригентската палка на великолепния Павел Балев“.

Маестро Балев също има своите пристрастия към „Хитрата лисичка“. „В приказния сюжет Яначек внася детското възприятие, но това не е опера за деца, а философска приказка за възрастни. Тя показва връзката на човека с животните и птиците, с хората и въобще с цялата природа в паралел, поднесен с фина музикална окраска, много блага, много чувствителна, много изтънчена. Докосването до природата пречиства и извисява. В „Хитрата лисичка“ е закодирано точно това послание за природата, която ни дава усещането за свобода, прави ни по-добри. Природата е нашата алтернатива за спасение и затова трябва да я пазим и обичаме“, изтъква диригентът.

Илина Михайлова и Иво Йорданов

Независимо от динамичното си ежедневие като генерален музикален директор на Театър Нордхаузен – Германия, главен диригент на Опера Лимож – Франция и постоянен гост диригент на Държавна опера Варна, маестро Балев винаги успява да извлече максимума от оркестрите, пред които застава. Стилът му, характерен със

задълбочен прочит, вярност към написаното от композитора и прецизност към детайла,

проличава във всяка негова изява, било то в оперен спектакъл или концерт. Достатъчно е да си припомним само великолепната „Тоска“ със звездното сопрано Красимира Стоянова в Опера в Летния театър и Симфоничния концерт на Варненската филхармония със солист Албена Данаилова, откроен от музикалната критика като един от най-добрите концерти в тазгодишните Софийски музикални седмици.

Всъщност именно Държавна опера Варна събира двамата именити български творци, с изяви предимно в чужбина, за да ги превърне в артистичен тандем, който вече записа в общата си биография две успешни варненски постановки – „Дама Пика“ (2022) и „Хитрата лисичка“ (2023). И със сигурност това няма да бъдат последните проекти с варненски адрес на Вера Немирова и Павел Балев.

Актуално

Избрано за вас