В „Лебедово езеро“ ще „плуват“ бургазлии на 20 ноември

Фото кредит: Национална опера и балет

В „Лебедово езеро“ ще „плуват“ бургазлии на 20 ноември

Фото кредит: Национална опера и балет
Сподели

Представлението на „балета на балетите“ по безсмъртната музика на П. И. Чайковски„Лебедово езеро“, ще донесе очаквана доза естетическа наслада на почитателите на изящното изкуство. То ще се проведе на 20 ноември – понеделник, от 19 часа на сцената на Държавна опера – Бургас.

Забележителният спектакъл, носител на най-доброто от класическите балетни традиции – постановка, режисура и хореография на проф. Хикмет Мехмедов, бе представен на 13 август 2020 г. в Летния театър, когато тържествено бе отбелязана неговата 70-годишнина.

На следващата година „Лебедово езеро“ също бе представено с голям успех на откритата сцена в Приморския парк. След двегодишно отсъствие от плаката на Бургаската опера – най-известният балет за всички времена се

завърна триумфално

на препълнения Летен театър през месец август и предизвика бурни емоционални реакции от страна на интернационалната публика.

В началото на настоящия месец премина изключително успешното турне на „Лебедово езеро“ в Шумен, Разград и Добрич, а артистите на балетната трупа на Бургаската опера бяха посрещнати и изпратени с нестихващи овации от пълните зали в трите големи български града. След спектакъла в Бургас на 20 ноември, през месец декември предстои гостуване с блестящото представление и в Сливен.

Репетитор на балетния състав на „Лебедово езеро“ е Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Бургаската опера, която съумява да поддържа

високи нива на емоционален градус,

мотивация и професионализъм у артистите. Помощник-режисьор е Петър Тихолов. Изящните костюми са плод на творческия размах на покойната Цветанка Петкова-Стойнова.

Впечатляващата сценография, пренасяща зрителите в пищния кралски двор и в мистичните сцени край езерото, е дело на  всепризнатия майстор на сценографията Иван Токаджиев. Неслучайно „Лебедово езеро“ на проф. Мехмедов е считано за най-красивата постановка на безсмъртната балетна класика на родна сцена.

За основен цвят на декора е избран синият – в различни нюанси. В част от сцените се използва и мултимедия, която е допълнително емоционално-смислов елемент от цялостното внушение.

Фото кредит: Национална опера и балет

Актуално

Избрано за вас