„Солистите на Държавна опера – Бургас“ ще завладеят сцената на 18 ноември

Фото кредит: Държавна опера - Бургас

„Солистите на Държавна опера – Бургас“ ще завладеят сцената на 18 ноември

Фото кредит: Държавна опера - Бургас
Сподели

Третата проява от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ предстои на 18 ноември от 19 часа във фоайето на Операта. В програмата на вокалния концерт ще звучат шедьоври от оперната класика в изпълнение на

сопраното Нона Кръстникова,

баритона Марян Йованоски, на рояла ще бъде Игор Кириянов, в концерта ще вземе участие и Мая Желязкова – флейта.

Началото на новия концертен цикъл в репертоара на бургаския културен институт бе поставено с вокалния концерт на 7 октомври със солисти сопраното Людмила Михайлова и баритонът Йордан Христозов. На рояла бе Дария Кръстева, а водеща беше Стефка Христозова. Тя се включи в концертната програма с изпълнение на флейта, в дует с Йордан Христозов – китара.

Последва концерт на басите на Бургаската опера – Делян Славов, Диман Панчев и Костадин Мечков, под клавирния съпровод на Илиана Тодорова.

Нона Кръстникова

се справи блестящо

на 25 октомври на спектакъла на операта от Джакомо Пучини „Мадам Бътерфлай“

По време на летния сезон на Бургаската опера сопраното дебютира успешно в ролята на Сафи в оперетата от Йохан Щраус-син „Цигански барон“.

С оперетата от  бе открит и Сезон 2023/ 2024 на Държавна опера – Бургас – отново при пълна зала и възторжен прием от страна на публиката. През летния сезон Нона Кръстникова участва и в поредицата концерти с музика от класическото френско кино „Любовна история“ в различни градове в България.

Сопраното

дебютира и в ролята на Ана в операта „Набуко“

от Джузепе Верди – във втората вечер от фестивала „Опера на светилището“ в тракийския мегалитен комплекс Бегликташ, с диригент проф. Ивайло Кринчев.

Именитият баритон Марян Йованоски – солист на Националната опера и балет на Република Северна Македония и на Държавна опера – Бургас, ще се представи на концерта в събота, заедно със сопраното Кръстникова.

По време на летния сезон на Бургаската опера той участва в операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди под палката на големия български диригент Иван Кожухаров.

Изтъкнатият оперен певец влезе в знаковите роли на Набуко в едноименната опера от Верди  на откритата сцена на тракийското светилище Бегликташ, както и на Ескамилио – в операта „Кармен“ от Жорж Бизе.

Предстои негово

вълнуващо превъплъщение в образа на Тореадора

и в спектакъла на 24 ноември.

Марян Йованоски изпълни и ролята на Граф ди Луна в „Трубадур“ от Джузепе Верди в последната фестивална вечер на „Опера на светилището“ 2023 .

На рояла в събота застава младият пианист от Украйна Игор Кириянов, който отскоро е корепетитор в Бургаската опера. Първата му сценична изява бе по време на Втория национален конкурс за млади оперни певци с международно участие „Стоян Попов“.

В концертната програма ще вземе участие и флейтистката Мая Желязкова, която има опит в подобни камерни вокални прояви.

Ето какво разкрива предконцертно сопраното Нона Кръстникова:

„За мен е чест да пея с Мариян Йовановски в един концерт, който представя солистите на Опера Бургас. Това е баритон, който

притежава тембър на старите големи майстори –

мек, дълбок, много цветен, голям! Програмата, която сме подбрали, преминава през различни стилове, езици и епохи! Щастие и тъга, любов и омраза, много противоречиви емоции и страсти обещава музиката на концерта. Ще ни акомпанира Игор Кирянов –  виртуозен пианист от Украйна. Като една елегантна и фина изненада ще поднесем на публиката две пиеси за флейта с прекрасната Мая Желязкова“, коментира Кръстникова.

Фото кредит: Държавна опера – Бургас

Актуално

Избрано за вас