Що е то „рус“ шоколад?

снимка: Pixabay

Що е то „рус“ шоколад?

снимка: Pixabay
Сподели

„Русият“ шоколад бавно навлиза във френските сладкарски изделия, но не успява да получи официално признание и се сблъсква с конкуренцията на „розовия“ швейцарски сорт, предаде АФП.

Той се ражда случайно. Френският сладкар Фредерик Бау демонстрира уменията си на изложение в Япония и

оставя белия си шоколад да се затопля прекалено дълго.

Ако трябва да бъдем точни, забавя се с четири дни.  „Случайно, като по магия… той стана рус! Този шоколад се появи с невероятен цвят и мирис“, спомня си Бау, който е творчески директор на компанията Valrhona.

Рецептата остава в тайна, но е официално регистрирана от Valrhona и от 2012 г. се продава под името Dulcey. Основната химическа същност обаче е добре позната. Това е „реакцията на Майяр“ – поредица от химични реакции между аминокиселини и редуциращи захари, които

предизвикват покафеняване и аромати, близки до препичането.

На вкус русият шоколад има млечната масленост на белия шоколад. Той обаче е много по-малко сладък, с мек карамелен вкус и послевкус на печено кафе.

Бау го комбинира като чист фонданов десерт с прясно изпечени ябълки и крем от таитянска ванилия, пише БГНЕС. Той препоръчва още да се „разчупи“ с по-изразителни плодови комбинации, като цитрусови или червени плодове.

Основният конкурент на Valrhona в света на професионалното шоколатиерство е швейцарският гигант Barry Callebaut. През 2017 г. компанията стартира маркетингова кампания през 2017 г. за свой собствен четвърти вид шоколад. Той е яркорозов и получен от какаови зърна Ruby, отглеждани в Еквадор, Бразилия и Кот д’Ивоар.

Barry Callebaut нарича своя шоколад Ruby „най-голямата иновация в шоколада от 80 години насам“. „Най-добрият шоколад в света е този, който ви дава миг на наслада – без значение къде е произведен и какъв е цветът му“, смятат от компанията

Актуално

Избрано за вас