Яжте черен шоколад, за да сте здрави

Яжте черен шоколад, за да сте здрави

Сподели

Черният шоколад е пълен с хранителни вещества, които могат да повлияят положително на здравето ви. Невероятно, но понякога вкусното и здравословното вървят ръка за ръка! Произведен от семената на какаовото дърво, той е един от

най-добрите източници на антиоксиданти,

които можете да намерите и усвоите чрез дневното си меню. Проучванията показват, че именно черният шоколад може да подобри общия ви тонус и да намали риска от сърдечни заболявания.

Artportal разкрива някои негови ползи, за които си заслужава да знаете.

Висока хранителност

Ако купувате качествен черен шоколад с високо съдържание на какао, не трябва да се съмнявате, че с него получавате

доволно количество хранителни вещества – разтворими фибри и много минерали.

Мазнините в блокчето пък се състоят предимно от олеинова киселина (здравословна за сърцето, съдържа се и в зехтина), стеаринова киселина и палмитинова киселина. Стеариновата киселина има неутрален ефект върху холестерола в организма. Палмитиновата киселина може да повиши нивата на холестерола, но тя съставлява само една трета от общите калории на мазнините. Черният шоколад е богат също и на стимуланти като кофеин и теобромин, но е

малко вероятно да ви държи будни през нощта,

тъй като количеството кофеин е много малко в сравнение с това в кафето. От друга страна, трябва да бъдете внимателни, защото дори само 100 грама черен шоколад, не трябва да се консумират всеки ден.

Мощен източник на антиоксиданти

Черният шоколад е зареден с много органични съединения, които са биологично активни и функционират като антиоксиданти. Те включват полифеноли, които според изследванията могат

да помогнат за понижаване на холестерола, когато се комбинират с храни като бадеми и какао

Експертите по хранене са единодушни, че какаото и черният шоколад съдържат повече антиоксидантна активност, отколкото тествани плодове като боровинките и годжи берито, например.

Намалява риска от сърдечни заболявания

Редица изследвания показват, че консумацията на какао или шоколад, може да понижи кръвното налягане и да подобри здравето на сърдечносъдовата система. Консумацията им 3 пъти седмично понижава риска от подобни заболявания с 9% .

Защитава кожата от вредните слънчеви лъчи

Биоактивните съединения в черния шоколад се оказват полезни и за кожата, като предпазят от вредните слънчеви лъчи, подобрят притока на кръв към епидермиса и увеличават неговата плътност и хидратация. Затова, ако планирате ваканция на плажа, помислете дали да не се насладите на допълнително количество черен шоколад през предходните седмици и месеци.

Актуално

Избрано за вас