AI копира стила на художници, софтуер ги пази от имитации

Снимка: Getty Images

AI копира стила на художници, софтуер ги пази от имитации

Снимка: Getty Images
Сподели

Художници, заплашени от изкуствения интелект (AI), който изучава работата им, а след това копира стиловете им, са се обединили с университетски изследователи, за да попречат на подобни имитации.

Американския илюстратор Палома Макклейн взима мерки, след като научава, че няколко модела на изкуствен интелект са били „обучени“, използвайки нейното изкуство, без да ѝ бъдат признати или изплатени компенсации.

„Това ме притесни. Вярвам, че истински значимият технологичен напредък се извършва по етичен начин и издига всички хора, вместо да функционира за сметка на другите“, заяви Макклейн пред АФП.

Художничката се обръща към безплатен софтуер, наречен Glaze, създаден от изследователи от Чикагския университет.
По същество той превъзхожда моделите на изкуствения интелект, когато става въпрос за начина им на обучение. Glaze настройва пикселите по начини, неразличими за човешкото око, но прави дигитализираното

произведение на изкуството да изглежда различно за AI.

Създаденa само за четири месеца, системата се основава на технология, използвана за разрушаване на системите за разпознаване на лица, пише БГНЕС.

Гигантите в областта на генеративния изкуствен интелект имат споразумения за използване на данни за обучение в някои случаи. По-голямата част от цифровите изображения, аудио и текст, използвани за оформяне на начина, по който мисли свръхинтелигентният софтуер, са били иззети от интернет без изрично съгласие.

Работи се и по подобрение на продукта, наречено Nightshade. То ще обърква изкуствения интелект, като например го накара да интерпретира куче като котка.

Актуално

Избрано за вас