AI откри, че известна картина на Рафаело е дорисувана от друг

Снимка: Museo Nacional del Prado/PA

AI откри, че известна картина на Рафаело е дорисувана от друг

Снимка: Museo Nacional del Prado/PA
Сподели

Свети Йосиф от картината на Рафаело „Мадоната с розата“ е нарисуван от друг автор. Експерти публикуваха статия по въпроса в научното списание „Heritage Science“. В нея те твърдят, че са установили факта с помощта на AI (изкуствен интелект).

Въпроси около авторството на тази картина, част от колекцията на музея „Прадо“ в Мадрид, възникват още от началото на ХІХ век. Много изкуствоведи смятат, че част от платното или дори цялата картина не е създадена от Рафаело Санти, а от негови ученици.

Тезата се е основавала на фигурата на Свети Йосиф, който сякаш е дорисуван след Мария и младенеца Исус. AI е потвърдил догадките на учените. Група изследователи от Бредфордския университет са разработили компютърен модел, който са обучили с 49 творби с доказано авторство на Рафаело.

Изкуственият интелект е стигнал до извода, че лицето на Свети Йосиф не е излязло изпод четката на художника. Различават се както цветовата палитра, така и нюансите и начина на нанасяне на боите, пише „Площад Славейков“.

Преди няколко месеца изкуствен интелект спомогна и за откриването на изгубена картина на Рафаело.

Изследователски екип от английските университети в Нотингам и Брадфорд установи, че има 97% шанс мистериозното платно, изучавано от специалисти в сферата на изкуството в продължение на десетилетия, да е дело на прочутия майстор. Експертите са направили сравнение, използвайки система за лицево разпознаване с изкуствен интелект.

Актуално