AI образи навлизат и в модната индустрия

Снимка: Getty Images

AI образи навлизат и в модната индустрия

Снимка: Getty Images
Сподели

Kомпани все по-често използват AI  вместо хора за конкретни задачи. През ноември 2023 г. например агенцията за модели The Clueless премина към промотирането на модели, създадени с помощта на изкуствен интелект. Един от тях е „испанката“ Айната Лопес, чийто профил има 271 хил. последователи в Instagram. От компанията поясняват и причината за своето решение – скъпо е да се наемат реални модели. Освен това, те смятат, че с тях се работи изключително трудно.

Начинанието се оказва доходоносно.

Айтана печели средно по около 3 300 долара на месец.

Оказва се, че инфлуенсърите също са се опитвали да възпроизвеждат AI версии на себе си като начин да използват технологията, за да генерират пари.

Карин Марджори например създаде от образа си „виртуална приятелка“. Тя таксува по 1 на минута за комуникация с бота. Търсенето на CarynAI, както се нарича дигиталната версия на инфлуенсърката, бързо става популярно сред пускането си през миналата пролет.

Опитите на марките да адаптират изкуствения интелект обаче не винаги са били успешни. През март 2023 г. брандът за дънки Levi’s обяви, че ще използва AI модели за дрехите си като начин за „насърчаване на разнообразието“. Тогава критиките в социалните мрежи започнаха светкавично. Те бяха свързани именно с факта, че „не са наети реални хора, които представляват идентичността на марката“, пише „Булевард България“.

По-късно Levi’s трябваше да изяснqва, че няма да намалява използването на човешки модели, въпреки интегрирането на AI в част от работните процеси.

Актуално

Избрано за вас