AI превзема и Летните олимпийски игри

Снимка: Pixabay

AI превзема и Летните олимпийски игри

Снимка: Pixabay
Сподели

Американският телевизионен оператор NBC ще предлага всекидневни ,,аудио и видео обобщения“ на олимпийските събития в Париж за абонатите на платформата Peacock. Гласът ще бъде на ветерана спортен коментатор Ал Майкълс, но

изцяло генериран от изкуствен интелект.

Спортният водещ ще предоставя персонализирани резюмета според интересите на феновете. Всяка сутрин стрийминг платформата Peacock на NBC ще предлага видео обобщение от последния изминал ден от събитията. То ще включва клипове и висококачествено пресъздаване на гласа на Майкълс чрез AI.

,,Когато ме потърсиха за това, бях скептичен, но също така и любопитен“, обясни водещият на американския канал NBC, цитиран в прессъобщение на NBC Universal. ,,След като видях демонстрация с детайли за проекта, веднага казах: ‘Включвам се„.

NBC прогнозира, че по време на игрите в САЩ ще бъдат излъчени близо седем милиона персонализирани варианта на ,,Вашето ежедневно олимпийско обобщение в Peacock“. Това съобщи Euronews.

Въпреки че генеративният изкуствен интелект може да създава всякакъв вид съдържание (текст, изображения, звуци), резултатите често съдържат фактически грешки. Имайки предвид това, мрежата увери, че екип от редактори на NBC Sports ще преглежда цялото съдържание за Олимпийските игри, включително аудио и клипове. Te гарантират за качеството и точност.

Новината идва в момент, когато много творчески индустрии и артисти разискват как може да се внедри навсякъде изкуственият интелект.

Или дори изобщо е уместно да се използва?

Певци, актьори, дубльори или автори осъждат ,,кражбата на гласове“ от AI. Много са подали съдебни искове срещу различни компании за генеративен AI, включително OpenAI (ChatGPT), обвинявайки ги, че използват техни произведения за обучение на своите модели.

През април повече от 200 музиканти, сред които Робърт Смит, Били Ейлиш и Ники Минаж, подписаха отворено писмо, в което призоваха да се спре ,,хищническото“ използване на AI в музикалната индустрия.

В писмото, макар и да се признават творческите възможности на новите технологии, се посочва:

„Не се заблуждавайте: ние вярваме, че отговорното използване на изкуствения интелект има огромен потенциал за развитие на човешката креативност и създаване на нови, вълнуващи преживявания за музикалните фенове по света.

Те добавят: ,, За съжаление, някои платформи и разработчици използват AI, за да саботират творчеството и да подкопават артистите и музикантите. Безотговорното му използване представлява огромна заплаха за личния ни живот, самоличността, музиката и препитанието ни“.

Това доведе до дела от най-големите звукозаписни компании срещу два AI стартъпа -Suno и Udio. Предполага се, че те са нарушители на много авторски права. В знаковото дело се твърди, че стартъпите използват произведенията на изпълнителите в ,,почти невъобразим мащаб“.

Инструментът на NBC за акценти ще бъде достъпен в Peacock от 27 юли.

Актуално

Избрано за вас