AI ще предотвратява инцидентите на пътя

Снимка: Pixabay

AI ще предотвратява инцидентите на пътя

Снимка: Pixabay
Сподели

Китайските шофьори на камиони бяха първите, които тестваха AI технология, която цели да предотврати инцидентите на пътя. Тя изпраща предупреждения, когато засече, че шофьорите са разсеяни или сънливи.

Базираната в Израел eyeSight Technologies се обедини с китайската фирма за GPS и телематика Exsun в опит да направи пътуването с камиони по-безопасно. Тя се старае да помага на шофьорите на търговските камиони да отговарят на новите китайски разпоредби, които влязоха в сила, за да намалят инцидентите, причинени от сънливост и невнимание на водача. Подобни системи вече се вграждат и в автомобилите, произведени в ЕС.

eyeSight използва инфрачервен сензор заедно с компютърно зрение, за да проследи в каква посока гледат шофьорите, разширяването на зениците, колко са отворени очите, честотата на мигане и позицията на главата. По този начин в реално време се разкрива дали показват признаци на сънливост, невнимателни ли са и дали губят фокус върху пътя. След като бъде засечена сънливост или разсейване, eyeSight предоставя предупреждение в реално време.

Повече от четвърт милион души годишно (над 700 на ден) загиват при пътнотранспортни произшествия в Китай, според Световната здравна организация. Още милиони пък биват ранени. Пътните инциденти са

водещата причина за смъртта на жителите на Китай

на възраст 15-44 години. Много по-вероятно е инцидентите с големи превозни средства като камиони да бъдат сериозни или фатални.

Безопасността на камионите е проблем в световен мащаб, съобщи БТВ. Според Федералната администрация за безопасност на автомобилните превозвачи на САЩ през 2016 г. в САЩ е имало повече от 100 000 катастрофи с камиони и автобуси. Те са довели до 4500 смъртни случая. Статистиката на Министерството на труда показва, че да си шофьор на камион е най-смъртоносната работа в Америка.

Exsun е доставчик на GPS и телематични системи, както и на системи за мониторинг на замърсяването на въздуха. Повече от 3 милиона превозни средства имат инсталирани продукти на Exsun. Услугата за позициониране има повече от 10 милиона крайни потребители.

Актуално

Избрано за вас