AI „взема хляба“ и на държавните служители?

Снимка: Instagram

AI „взема хляба“ и на държавните служители?

Снимка: Instagram
Сподели

Украйна първа в света ще използва генериран от изкуствен интелект (AI) говорител на Министерството на външните работи, съобщава „Радио Свобода“. Виктория ще прави официални изявления от името на дипломатическата служба.

Самият дигитален образ разказва в Х (Туитър), че в задължението ù влиза информиране на обществеността и журналистите по консулски въпроси.

Украинското МВнР заяви, че

„за пръв път в световната история“ ще използва дигитален прессекретар

за четене на официални изявления. Те обаче няма да са генерирани от изкуствен интелект, а „написани и проверени от реални хора“. AI ще се включва само във визуализацията.

Според външния министър на Украйна Дмитрий Кулеба, „това е технологичен скок, който досега не е извършван от нито една държава в света“. Според него основна причина за създаването на Виктория е „нуждата от икономия на време и ресурси“.

Прототип на Виктория е тъмнокожата Розали Номбре, известна в страната като певица и участничка в местното издание на „Ергенът“. Тя е дала съгласието си образът ù да бъде използван за дигиталната прессекретарка, уточнява „Площад Славейков“.

Създатели на виртуалната говорителка са хората от групата „The Game Changers“, разработвали и виртуална реалност, свързана с войната в Украйна.

За да бъдат избегнати фалшификации, заявленията на Виктория ще бъдат снабдени и с QR код, който ще отпраща към текстовите версии на страницата на министерството.

Актуално

Избрано за вас