Дрейк заплашен от съд заради AI имитация на гласа на Тупак

Снимка: Getty Images

Дрейк заплашен от съд заради AI имитация на гласа на Тупак

Снимка: Getty Images
Сподели

Адвокатът на покойния Тупак Шакур заплашва да съди Дрейк за неотдавнашната му песен срещу Кендрик Ламар. В нея е включена генерирана от изкуствен интелект версия на гласа на покойния рапър. Той я определя като „грубо нарушение“ на закона и „явна злоупотреба“ с наследството на рапър.

В писмо, получено ексклузивно от Billboard, адвокатът Хауърд Кинг казва на Дрейк, че трябва

да свали своя „Taylor Made Freestyle“ в рамките на 24 часа

или ще „приложи всички правни средства за защита“ срещу него.

„Дълбоко обезпокоени и разочаровани сме от неразрешеното използване от Ваша страна на гласа на Тупак, пише Кинг в писмото.

„Записът е явна злоупотреба с наследството на един от най-великите хип-хоп изпълнители на всички времена. Никога не сме давали съгласието си за това“, пишат още те.

С пускането на Taylor Made“ Дрейк отбеляза последната глава от словесната си война с Кендрик Ламар. Освен че отправя „удари“ по Кендрик и Тейлър Суифт, песента влезе в заглавията на вестниците заради

използването изкуствен интелект за създаване на фалшиви стихове

от Тупак и Снуп Дог – две легенди от Западното крайбрежие, които Ламар боготвори.

Представител на Дрейк отказва да коментира исканията на наследниците и адвокатите на Шакур, съобщи Billboard.

Не е ясно дали Снуп Дог, чийто глас също звучи в „Taylor Made“, планира да повдигне подобни правни възражения срещу песента на Дрейк. 

Клонирането на гласове се превърна в една от

най-тежките правни теми в музикалната индустрия,

тъй като инструментите, задвижвани от изкуствен интелект, улесниха повече от всякога имитирането на истински изпълнители.

Проблемът избухна на сцената миналата година, когато неизвестен изпълнител на име Ghostwriter пусна песен, наречена „Heart On My Sleeve“, в която по ирония на съдбата се чуваха фалшиви стихове от гласа на Дрейк.

Актуално

Избрано за вас