Новата операционна система на Android ще поддържа сателитна комуникация

Снимка: Pixabay

Новата операционна система на Android ще поддържа сателитна комуникация

Снимка: Pixabay
Сподели

Google пусна предварителна версия на Android 15, съобщи изданието XDA.

В компилацията Android 15 Developer Preview 2 се появи поддръжка на сателитна комуникация. Тя позволява да се изпращат съобщения от смартфони при липса на клетъчна връзка. Все още не е известно дали новата функция ще работи на всички устройства и колко ще струва достъпът до нея. Беше съобщено, че сателитната комуникация трябваше да се появи в Android 14, но това не се случи. В следващата операционна система  е добавена и подобрена технология за безконтактно плащане. Тя позволява по-бързи плащания чрез NFC. Освен това в нея са актуализирани настройките за поверителност. Сега приложенията няма да могат тайно да записват екрана на устройството от потребителя.

В операционната система е открита и поддръжка на стандарта CTA-2075. Той „изравнява“ звука в системата, така че силата на звука на различните приложения да е еднаква. Инженерите на Google оптимизираха и показването на SDR и HDR снимки в галерията на смартфона, пише БГНЕС.

В средата на март Google назова датата на годишната конференция Google I/O – тя ще се проведе на 14 май. Вероятно именно на това събитие ще бъде представена операционната система Android 15.

Apple пък увеличава своите възможности в областта на изкуствения интелект, като прави серия от придобивания,
назначава служители и актуализира хардуера, за да внедри AI  в следващото си поколение iPhone, съобщи Financial Times.

По последни данни калифорнийската компания е съсредоточила най-голямо внимание върху решаването на технологичния проблем за използване на изкуствения интелект чрез мобилни устройства.

Актуално

Избрано за вас