Изкуственият интелект изцяло на български вече е факт, BgGPT стартира на 3 март

Снимка: БГНЕС

Изкуственият интелект изцяло на български вече е факт, BgGPT стартира на 3 март

Снимка: БГНЕС
Сподели

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, представи BgGPT – първият отворен голям езиков модел с изкуствен интелект (AI).

GPT технологията е върхова точка в развитието на изкуствения интелект, която революционизира начина, по който обществото взаимодейства с информацията и езика.

BgGPT е специално обучен за спецификите на българския език,

което ще позволи създаването на приложения и решения в полза на българското образование, бизнес, здравеопазване, публична администрация. В първата си версия моделът е обучен върху над 3 милиарда изречения и се състои от 7 милиарда параметри.

BgGPT ще бъде напълно

достъпен на 3 март

ТУК. Междувременно потребителите ще могат да се регистрират за получаване на предварителен достъп. Той ще бъде даван приоритетно на научни, образователни, публични и бизнес организации, съобщиха от INSAIT.

Министър-председателят Николай Денков подчерта, че има и много страхове около тази технология, които най-вече са свързани с това ще губят ли хората част от своите работни места, съобщи БТА.

„Намираме се на състезателната пътека. Какво ще бъде бъдещето на една държава зависи от това колко добре ще усвои тези технологии и как ще ги приложи“, смята той. Той припомни, че с бюджета на страната за настоящата година ще бъде подкрепено и развитието на изчислителен център, базиран на изкуствен интелект.

Според министъра на образованието Галин Цоков този модел на AI ще може да бъде успешно приложен в българското образование.

Актуално

Избрано за вас