Чипът на Neuralink, имплантиран в човешки мозък, има механични проблеми

Снимка: Neuralink

Чипът на Neuralink, имплантиран в човешки мозък, има механични проблеми

Снимка: Neuralink
Сподели

Neuralink Corp. – компанията за мозъчни технологии на Илън Мъск съобщи, че устройството, което тя е имплантирала на първия си пациент, е показало механични проблеми. Това съобщи компанията в публикация в блога си, предава The Wall Street Journal. Докладът идва в момент, когато Neuralink се опитва да имплантира своето устройство на повече пациенти. Всякакви неизправности могат да доведат до забавяне на процеса на одобрение от страна на Агенцията по храните и лекарствата.

Устройството при пациента Ноланд Арбо

не е работило правилно в резултат на някои от нишките с електроди

в мозъчната тъкан, които са започнали да се отдръпват от нея. Това се случва няколко седмици след операцията, направена през януари. Непосредствено след нея той се похвали, че може да движи курсора на мишката си с мисъл. Освен това – той можеше да играе шах на своя компютър.

От Neuralink обясняват, че са компенсирали това отдръпване чрез софтуерни корекции. Те са довели до бързо и устойчиво подобрение, надминало дори първоначалните резултати на Ноланд.

Компанията заяви, че към момента работи върху подобряване на въвеждането на текст за устройството, тъй като целта е разширяване на възможностите за използването му във физическия свят.

Учените, които работят в областта на мозъчните импланти, заявиха, че усложненията може да са възникнали вследствие на това, че нишките се свързват с устройство, което се намира в черепната кост, а не на повърхността на мозъчната тъкан.

Актуално

Избрано за вас