Пациентът с имплантиран чип в мозъка вече играе шах (ВИДЕО)

Снимка: cnet.com/ Neuralink

Пациентът с имплантиран чип в мозъка вече играе шах (ВИДЕО)

Снимка: cnet.com/ Neuralink
Сподели

Първият пациент с имплантиран чип „Neuralink“ демонстрира способността си да играе шах онлайн само със силата на мисълта. Играта беше излъчвана на живо в Х (Twitter), собственост на Илън Мъск, който притежава и компанията „Neuralink“.

29-годишният Ноланд Арбо е парализиран от осем години вследствие на нещастен случай. Оттогава той е лишен от всякаква чувствителност от раменете надолу. С помощта на Brain computer interface на „Neuralink” мъжът вече може да играе шах на своя лаптоп. Възползвайки се от имплантирания си чип,  той умело движи курсора по игралната дъска и мести фигури.

В началото Ноланд се е учил да различава предприето и въображаемо движение. След това е започнал мислено да „движи“ ръцете си, след което идва съсредоточаване върху преместването на курсора. По думите на парализирания мъж, това е все едно „да работиш със силата от „Междузвездни войни“.

Технологията все още е несъвършена, признава Ноланд Арбо. Основният недостатък е това, че въпросния чип работи автономно само осем часа.

„Предстои много работа, но това вече промени живота ми”, заяви той, цитиран от „Площад Славейков“.

Компанията на Мъск не е първата, която извършва подобен опит. Тя получи разрешение за имплантирането на мозъчен чип през май. Това се очаква да е само началото на шестгодишно проучване. По време на него робот поставя 64 влакна, по-тънки от човешки косъм, в част от мозъка, която контролира движенията.

Чрез батерия, която ще се зарежда по безжичен път, имплaнтираният чип ще може да записва и предава сигнали от мозъка към приложение, което ще разпознава, когато съответният човек се готви да извърши дадено движение

Актуално

Избрано за вас