ЕК погна TikTok, плащал на потребители да прекарват повече време в приложението

Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

ЕК погна TikTok, плащал на потребители да прекарват повече време в приложението

Снимка: Dan Kitwood/Getty Images
Сподели

Европейската комисия започна процедура срещу TikTok и заплаши да спре наскоро стартираната програма, с която социалната мрежа на практика плаща на потребителите да прекарват повече време в приложението.

Става дума за TikTok Lite – умалена версия на основното приложение TikTok, която позволява на потребителите да печелят награди. Те печелят точките чрез гледане на видеоклипове, харесване на съдържание и следване на създателите на съдържание. С тези точки се печелят награди, включително парични ваучери за Amazon и карти за подаръци в PayPal.

Идеята е всеки потребител да достигне около 3600 точки (което е близо 0,36 евро). Тези точки се равняват на приблизително един час потребление на ново съдържание. В Европа

платформата очаква всеки потребител да печели по около 1 евро

всеки ден.

TikTok Lite трябва да бъде изтеглен отделно от основната апликация. Засега тази версия не е достъпна навсякъде, включително в България. Тя обаче е активна от няколко месеца в Южна Корея и Япония. През март започна да работи и във Франция и Испания.

Европейският съюз поиска от социалната платформа да предостави повече информация за новото приложение и предупреди, че може да нареди на TikTok да спре въпросната функция, която би представлявала риск за децата.

Изпълнителният орган на блока заяви, че започва официална процедура, за да установи дали

TikTok Lite е нарушила новите правила по Закона за цифровите услуги (DSA),

когато приложението е било пуснато във Франция и Испания. Съгласно DSA големите платформи като TikTok, Facebook и Instagram трябва да изготвят оценка на риска преди да правят големи промени в своите приложения.

Миналата седмица Комисията поиска от TikTok оценката на риска именно за т.нар. програма „Задачи и награди“. Компанията обаче не я предоставила на време. ЕК смята, че функцията рискува да нанесе

„сериозни вреди на психичното здраве

на потребителите“, съобщи „Булевард България“.

Според френския вестник Le Monde, който е тествал услугата, потребителите могат да получават награди само за видеоклипове, предложени от алгоритъма – но не и за видеоклипове, които търсят конкретно.

„Потребителите нямат избор. Възнаграждава се само гледането на съдържание, предложено от приложението“пише изданието.

ЕС даде 24 часа на китайската компания, за да представи доклад за оценка на риска. До сряда трябва да аргументира позицията си. Евентуална заповед за спиране на функциите за награди може да бъде издадена още в четвъртък.

TikTok каза в изявление, че е разочарована от решението на ЕС.

„Центърът за награди TikTok Lite не е достъпен за лица под 18 години и има дневен лимит на задачите за гледане на видео. Ще продължим разговорите с Комисията“, посочиха от там.

Това е първият път, в който ЕС издава правно обвързваща заповед за такава информация, откакто Законът за цифровите услуги влезе в сила. Ако TikTok все пак не отговори, Комисията предупреди, че компанията е заплашена и от глоби на стойност до 1% от общия годишен доход. Може да им бъдат наложени и „периодични санкции“ в размер до 5% от дневния доход или глобалния оборот.

Актуално

Избрано за вас