Еволюцията на iPhone: От 2 mp камера до AI „съветник“ в джоба ни

Снимка: Стоп Кадър Youtube - Flatlife

Еволюцията на iPhone: От 2 mp камера до AI „съветник“ в джоба ни

Снимка: Стоп Кадър Youtube - Flatlife
Сподели

Преди около 17 години светът на технологиите се променя завинаги. На 29 юни 2007 г. съоснователят и тогавашен главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс представя първия  iPhone. Той го наречи „iPod, телефон и интернет комуникатор“ в едно. Въпреки че е знаел, че iPhone ще промени начина, по който общуваме и имаме достъп до интернет, може би дори той не е могъл да предвиди колко сериозно ще бъде въздействието му.

Първият iPhone полага основите на съвременния смартфон.

Той поставя началото на ерата, в която джобните компютри, които могат да отговорят на всеки въпрос с натискането на един бутон, станаха норма. Днес ще ви разкажем за еволюцията на мобилните устройства на Apple през последните 17 години. Подгответе се да научите повече за новостите, които предлагат различните модели телефони от марката.

Снимка: David Paul Morris/Getty Images
Оригиналния iPhone (2007)

Той има 3,5-инчов екран, 2-мегапикселова камера и само 16 GB памет. Не поддържа приложения на трети страни. Излизането му на пазара е от решаващо значение за определянето на стандартите за мобилни устройства за следващите поколения. Неговият мултитъч дисплей проправя пътя към тъч-базираните операционни системи.

Снимка: Paul Sakuma/AP
iPhone 3G (2008)

Добавят се нови и важни функции. Сред тях са GPS сензор за следене на местоположението, поддръжка на 3G мрежи и по-бърза работа. Заедно с него се появява и App Store. Той го превръща от едно просто мобилно устройство за достъп до интернет в пълноценна компютърна платформа.

iPhone 3GS (2009)

С него смартфонът на Apple е допълнително усъвършенстван. Той вече предлага 3-мегапикселова камера, гласов контрол и по-дълъг „живот“ на батерията.

Снимка: Paul Sakuma/AP
iPhone 4 (2010)

Смартфонът е с по-тънък профил и по-остра форма в сравнение с предшествениците си. Отличава се с корпус от стъкло с облицовка от неръждаема стомана. Заедно с него е представен и Retina дисплеят, който оттогава се превръща в отличителен белег на продуктите на Apple. Той е и първият от смартфоните на компанията  с опция за провеждане на видеоразговори FaceTime.

Снимка: AP
iPhone 4S (2011)

Основната му функция е въвеждането на цифровия гласов асистент Siri.

Снимка: Getty Images/Justin Sullivan
iPhone 5 (2012)

Представя се поредната важна промяна в дизайна. Apple увеличава размера на екрана на своя смартфон до четири инча. Той е и първият смартфон на Apple с Lightning порт за зареждане, който все още присъства в днешните смартфони.

Снимка: Steve Kovach/Business Insider
iPhone 5S (2013)

Става първият смартфон на Apple със сензор за пръстови отпечатъци (Touch ID). Той остава основен елемент в телефоните на компанията до 2017 г.

Снимка: Business Insider
The iPhone 6 и  6 Plus (2014)

Двата смартфона бележат поредния поврат в историята на компанията. За първи път потребителите имат възможност да избират между два различни размера на екрана. iPhone 6 и 6 Plus също имаха променен дизайн, който компанията запази в по-голямата част от моделите си до 2017 г. Двама модела са с по-бърз процесор и имат по-големи възможности за съхранение.

Снимка: Business Insider / Lisa Eadicicco
The iPhone 6S и 6S Plus (2015)

В iPhone 6S и 6S Plus е добавена нова функция, наречена 3D Touch. Тя дава възможност за достъп до бързи клавиши чрез по-дълбоко натискане на дисплея. Телефонът предлага още по-бърз процесор и по-добра 12-мегапикселова камера.

Снимка: Hollis Johnson/Business Insider
iPhone 7 и 7 Plus (2016)

С iPhone 7 и 7 Plus Apple отбеляза края на една ера – премахна жака за слушалки. През същата година Apple представя и популярните си безжични слушалки AirPods. Двата модела включват още двойна камера и режим „Портрет“. Те са и първите водоустойчиви телефони на марката.

Снимка: Hollis Johnson/Business Insider
iPhone 8 и 8 Plus (2017)

iPhone 8 и 8 Plus са едни от първите iPhone-и, които включват безжично зареждане. Освен това – те се отличават с нов стъклен дизайн, пише Business Insider.

Снимка: Hollis Johnson
iPhone X (2017)

Tой e първият смартфон на Apple, който включва OLED екран, поддръжa функцията за лицево разпознаване и няма „Home“ бутон“.

Снимка: Getty Images
iPhone XS and iPhone XS Max (2018)

При моделите XS и XS Max вече имаме по-бърз нов процесор, по-добра водоустойчивост и подобрена версия на режима „Портрет“.

Снимка: Hollis Johnson/Business Insider
iPhone 11 (2019)

Той разполага с нова двойна камера, която включва ултраширокоъгълен обектив и поддръжка на нощен режим. Процесорът му е по-мощен, а предната камера – с по-висока разделителна способност.

Снимка:Business Insider/Lisa Eadicicco
iPhone 12 and iPhone 12 Mini (2020)

При дебюта на смартфона през 2020 г. дизайнът е освежен.

Снимка: Carlos Garcia Rawlins/Reuters
iPhone 13 и 13 Mini (2021)

В сравнение с обновения дизайн от 2020 г. базовите модели iPhone на Apple през 2021 г. предлагат постепенни подобрения. Такива са по-яркият дисплей, новите режими на камерата и по-добрата ѝ производителност. Може би най-голямото подобрение в сравнение с предишните модели е животът на батерията.

Снимка: Apple
iPhone 14 и 14 Plus (2022)

Моделът 14 Plus на Apple има нов по-голям 6,7-инчов екран, който е със същия размер като този на 14 Pro Max. И двата имат по-добър живот на батерията, подобрени камери и са без SIM карта.

Те дебютират и с

нова аварийна сателитна SOS система,

която позволява на потребителите да се свързват със сателити и да предупреждават службите за спешна помощ. Разполагат и с функция за разпознаване на катастрофи.

Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images
iPhone 15 и 15 Plus (2023)

Имат по-бърз процесор, 48-мегапикселова основна камера, Dynamic Island и дисплей с по-високо ниво на яркост за слънчеви дни. Редизайнът му е едва доловим – по-меки ръбове в сравнение с последните три поколения и матирано задно стъкло. Цветовите опции забележимо изсветлят до бледи пастелни цветове.

Снимка: Apple
iPhone 16 и 16 Plus (2024)

Те предлагат някои дребни хардуерни актуализации, най-значимото допълнение, разбира се, е

услугата за изкуствен интелект Apple Intelligence.

Предстоящите функции на iOS 18 включват инструменти за писане, емоджита, генерирани от изкуствен интелект, ново приложение Image Playground за изображения, генерирани от подсказки.

Siri също е преработена, за да стане по-дълбоко интегрирана в системата и по-способна да работи с гласови команди. Apple въведе и бутона за управление на камерата в най-новата серия на телефоните. Той дава възможност за няколко функции на камерата, включително управление на мащаба и запис на видео.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас