Google инвестира $1 млн. за стипендии на млади учени у нас

Снимка: insait.ai

Google инвестира $1 млн. за стипендии на млади учени у нас

Снимка: insait.ai
Сподели

Технологичният гигант Google ще отпусне 1 млн. долара за стипендии на млади учени, които работят в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) и се занимават с изследване на изкуствен интелект (AI).

Oсвен стипендиите, Google

осигурява достъп до най-мощните си изчислителни модули

с начален размер от 2 млн. долара. Те са ключови за обучението на модерни AI генеративни модели, по които INSAIT работи.

„Тази допълнителна подкрепа означава много за нас, тъй като потвърждава, че INSAIT е на прав път в изграждането на институт за изкуствен интелект и информатика на световно ниво. Продължаваме да се разрастваME с бързи темпове и очакваме да разширим и засилим партньорството си с Google през следващите години“, казва проф. Мартин Вечев, основател и научен директор на INSAIT.

Решението за отпускането на стипендиите е взето на високо ниво в Google след обстойно разглеждане на резултатите на Института към Софийския университет за последните две години. Стипендиите ще предоставят възможност на приетите докторанти да работят в България с научни ръководители от INSAIT и от Google Research по теми от взаимен интерес.

„При откриването на INSAIT през април 2022 година  Google подпомогна института и с 250 хил. долара за докторантски стипендии. Постигнатите резултати от INSAIT за това време са уникални и ни дават увереност да

увеличим финансирането за стипендии близо 4 пъти

и да достигне 1 млн. долара“, казва Борис Георгиев. Той е директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа и Централна Азия.

INSAIT беше открит в партньорство с СУ „СВ. Климент Охридски“ през април 2022 г. В края на миналата година технологичният гигант Аmazon обяви, че дарява 1 млн. долара на института, припомня „Булевард България“. Целта на финансирането беше да се осигури подкрепа за заплати на изследователи, както и стипендии за докторанти и студенти.

Това е и първата институция в Източна Европа, която се присъедини към ELLIS – най-престижната европейска мрежа за изследвания в областта на AI.

Актуално

Избрано за вас