ТОП 5 съвета как да се предпазите от хакерски атаки

Снимка: Pixabay

ТОП 5 съвета как да се предпазите от хакерски атаки

Снимка: Pixabay
Сподели

Във века на технологиите потребителите често стават жертва на хакерски атаки. Има две основни причини, поради които можете да изпаднете в подобна ситуация. Това са софтуерът и грешките в човешкото поведение. Как да избегнете хакването на своите профили в социалните мрежи?

Използвайте на многофакторно удостоверяване

Вероятно най-ефективното действие, което можете да предприемете, за да защитите онлайн акаунтите си, е да включите многофакторно или двуфакторно удостоверяване за възможно най-много от акаунтите си. Методът използва вторична информация – често код, генериран от приложение или изпратен чрез SMS – наред с паролата.

Тази вторична информация помага да се докаже, че наистина вие се опитвате да влезете в системата. Дори и да имате парола, която е лесна за отгатване,

малко вероятно е нападателят да получи достъп до акаунт

с включена многофакторна автентикация, ако не разполага с телефона ви.

Използвайте мениджър на пароли

Не бива да използвате „password“ или „12345“ за нито една от паролите си – дори ако става дума за незначителен акаунт.

Всички пароли, които използвате за онлайн акаунтите си, трябва да са силни и уникални. Това всъщност означава, че те трябва да са

дълги, да включват смесица от различни видове символи

и да не се използват в множество уебсайтове. Паролата ви за Twitter например не трябва да е една и съща с тази за онлайн банкирането ви, а тази за домашната ви Wi-Fi мрежа не трябва да използва същите данни като акаунта ви в сайт за пазаруване.

Най-добрият начин да направите това е да използвате мениджър на пароли.

Научете се как да разпознаете фишинг атаки

Бързото кликване може да бъде най-големият ви враг. Хакерите използваха пандемията като прикритие, за да започнат вълна от фишинг атаки.

Всеки може да попадне на този тип измами. Основното нещо, което трябва да направите, е да помислите преди да кликнете. Измамните съобщения се опитват да ви убедят, че е необходима спешна реакция.

Няма сигурен начин за идентифициране на всеки вид фишинг или измама –

измамниците постоянно подобряват „играта си“,

но осъзнаването на заплахата може да помогне за намаляване на нейната ефективност.

Актуализирайте социалните си мрежи

Всяка използвана от вас технология – от приложението на Facebook в телефона ви до операционната система, която управлява интелигентната ви електрическа крушка – може да бъде атакувана. За щастие, компаниите винаги откриват нови грешки и ги отстраняват. Ето защо е изключително важно да

изтегляте или актуализирате най-новите версии на приложенията

и софтуера, които използвате.

Започнете с телефона си. Отидете в настройките на устройството си и разберете каква операционна система използвате – актуализирайте я. След като го направите, продължете и с останалите си устройства. Обикновено това трябва да се прави по реда на потенциалното въздействие. Всички лаптопи и компютри, които притежавате, трябва да са на първо място в списъка. След това преминете към други свързани устройства.

Изтрийте цифровия си отпечатък

Миналото може да се върне, за да ви преследва, пише wired.com. Старите онлайн акаунти, които вече не използвате, както и входните данни за тях могат да бъдат използвани срещу вас.

Една много проста стъпка, която ще ви предпази от хакерски атаки, е редовното изтриване на историята на търсенията в Google. Намерете старите акаунти, които вече не използвате, и ги изтрийте. Това ще намали количеството спам, което получавате, както и ще ограничи възможностите на хакерите да ви атакуват.

Актуално