Кои са професиите на бъдещето, свързани с AI?

Снимка: Pixabay

Кои са професиите на бъдещето, свързани с AI?

Снимка: Pixabay
Сподели

Използването на ChatGPT  и други инструменти за изкуствен интелект нараства всеки ден. Затова много хора се тревожат, че AI ще ги остави без работа. Експертите обаче твърдят, че технологията е просто още един от поредица инструменти, които са предназначени да помогнат на хората, а не да ги заменят. Представяме ви няколко професии на бъдещето, според  Forbes, които ще са нужни с развитието на изкуствения интелект.

Промпт-инженер или „инженер по описанията“

Ако искате да получите текстово или визуално съдържание, което да отговаря на вашите изисквания – трябва да предоставите на системата подходящо описание. Тук на помощ идват промпт-инжинерите. Това е професия, която вече е навлязла в сферата на изкуствения интелект. Професионалистите от тази област се фокусират върху писането на подходящи текстове за чатботовете, които да са достатъчно описателни, за да може бота да разбере намерението на човека.

AI треньор и оператор

Човешката креативност, интуиция и критично мислене ще останат основни за растежа и напредъка на всяка компания.  Системите с изкуствен интелект ще изискват AI треньори и оператори. Тези професионалисти ще трябва да използват и обучават системите и ще ги настройват, за да постигнат очакваните резултати.

Експерт по AI етика

Към момента AI не е един от най-етичните инструменти за работа.  В бъдеще ще трябва да има специалисти по етика на AI, които да следят системите. Те ще гарантират за премахването на проблемите, свързани с поверителността и прозрачността. По този начин ще се намали рискът за всички индустрии, съобщи БТВ.

Технологичен предприемач

Никога не е било по-лесно да започнете бизнес. От инвестиционна гледна точка изкуственият интелект променя динамиката на стартиращите предприятия. Преди, за да създадат мобилно приложение, стартиращите фирми се нуждаеха от пет до десет души  и повече от 500 000 долара начален капитал. С AI инструменти за писане на код, екип от само един или двама души с по 20 000 долара може да стартира подобно приложение след седмици.

Инженер по AI сигурност

Изкуственият интелект ни помага да създаваме какво ли не. Въпреки това – както всеки друг инструмент, така и този може да причини хаос, ако попадне в грешни ръце. Зловреден софтуер, вируси, сложен, насочен спам и фишинг са част от атаките, които нарастват с развитието на технологиите. Инженерът по AI сигурност ще бъде важна част от всяка организация. Те ще отговарят за защитата срещу случаи на злонамерена употреба на изкуствения интелект.

Актуално

Избрано за вас