Компания на Мъск успешно присади чип в човешки мозък

Снимка: cnet.com/ Neuralink

Компания на Мъск успешно присади чип в човешки мозък

Снимка: cnet.com/ Neuralink
Сподели

Компанията Neuralink на милиардера Илън Мъск успешно е имплантирала мозъчен чип на човек, който би могъл да се използва при хора със затруднения с движението.

Имплантът, наречен „Телепатия“ ще е предназначен за хора, които не могат да използват ръцете или краката си и ще може да контролира телефон, компютър или друго устройство само със силата на мисълта, съобщи Мъск в притежаваната от него платформа X (бивш Тwitter).

„Представете си, ако Стивън Хокинг можеш да комуникира по-бързо от най-бързата машинописка или участник в търг. Това е целта“, написа милиардерът

Пациентът, на когато е присаден имплантът, вече се възстановява. Първите резултати показват, че са регистрирани

нервни импулси и пикове на неврони,

казват от компанията. Основната ѝ цел е да свърже човешкия мозък с компютрите, за да се бори с тежки неврологични състояния.

Компанията на Мъск не е първата, която извършва подобен опит. Тя получи разрешение за имплантирането на мозъчен чип през май. Това се очаква да е само началото на шестгодишно проучване. По време на него робот поставя 64 влакна, по-тънки от човешки косъм, в част от мозъка, която контролира движенията.

Чрез батерия, която ще се зарежда по безжичен път, имплантът ще може да

записва и предава сигнали от мозъка към приложение,

което ще разпознава, когато съответният човек се готви да извърши дадено движение, пише „Булевард България“.

Neuralink обаче изостава с около две десетилетия от първите подобни интервенция. През 2004 компанията Neurotech също успя да присади връзка между мозък и компютър, а Precision Neuroscience, също се опитва да помогне на хора с парализирани крайници.

Новината от Neurolink идва на фона на съобщение по-рано този месец, че фирмата глобена за нарушаване правилата на Министерството на транспорта на САЩ при превоза на опасни товари. Срещу компанията вече имаше имаше разследвания заради експерименти с животни и опасения за нехуманно отношение към тях.

Актуално

Избрано за вас