Meta ще обозначава снимки, генерирани с AI

Снимка: Pixabay

Meta ще обозначава снимки, генерирани с AI

Снимка: Pixabay
Сподели

Meta ще въведе технология, която може да открива и отбелязва изображения, генерирани от системи за изкуствен интелект (AI) на други компании, съобщава BBC.

Новата функция ще бъде внедрена в платформите Facebook, Instagram и Threads. Meta вече отбелязва изображения с изкуствен интелект, генерирани от собствените си системи. Компанията заявява, че се надява новата технология, която все още изгражда, да създаде „импулс“ за индустрията да се справи с фалшифицирането от AI.

Публикация в блог на изпълнителния директор Ник Клег гласи, че Meta възнамерява да разшири обозначаването на фалшификати на изкуствен интелект „през следващите месеци“. В интервю за информационна агенция Reuters обаче признава, че

технологията „все още не е напълно зряла“.

Все пак компанията иска да „създаде усещане за динамика и стимул за останалата част от индустрията да я последва“.

Професор Сохейл Фейзи, директор на Лабораторията за изкуствен интелект в Университета на Мериленд, предполага, че подобна система може лесно да бъде заобиколена.

„Може да успеят

да обучат детектора си да може да маркира някои изображения,

специално генерирани от някои специфични модели“, каза той.

Той е на мнение, че детекторите могат лесно да бъдат заобиколени чрез лека обработка на изображенията. Освен това – могат да имат висок процент фалшиви положителни резултати.

Meta признава, че

нейният инструмент няма да работи за аудио и видео –

въпреки че именно те са обект на най-много фалшификации.

Компанията заявява, че вместо това иска от потребителите да маркират собствените си аудио- и видеопостове и „може да наложи санкции, ако не го направят“.

Ник Клег също така призна, че е невъзможно да се провери дали текстът е генериран от инструменти като ChatGPT.

Актуално

Избрано за вас