Мъск вече не е най-богатият в света, луксозните стоки задминаха Tesla по приходи

Снимка: Getty Images

Мъск вече не е най-богатият в света, луксозните стоки задминаха Tesla по приходи

Снимка: Getty Images
Сподели

Изпълнителният директор на компанията за луксозни стоки LVMH Бернар Арно надмина технологичният гигант Илън Мъск по богатство, сочат индекса на милиардерите на Forbes. Според статистиката акциите на фирмата за електрически автомобили Tesla се сриват с около 12%, което води до сериозни финансови загуби за Мъск. Така Арно, който през последните 6 месеца заемеше второ място в класацията на Forbes, го задминава по богатство с над 13 млрд. долара. Интересна тенденция е, че в ТОП 10 на най-богатите хора в света попадат единствено мъже. Кои предприемачи допълват десетката?

Снимка: LVMH
Бернар Арно – 212 млрд.долара

Бернар Арно, главен изпълнителен директор и председател на холдинга за луксозни стоки LVMH, се върна на първо място в класацията на 31 януари 2024 г., след като Илън Мъск падна до №2. Арно изгради най-голямата компания за луксозни стоки в света с около

70 модни и козметични марки,

сред които Louis Vuitton, Christian Dior, Moet & Chandon, Sephora и бижутерската Tiffany & Co.

Баща му печели милиони от строителния си бизнес. За да започне работа, Арно използва 15 млн. долара от това състояние, за да купи Christian Dior. И петте му деца работят в империята LVMH.

Снимка: Getty Images
Илън Мъск – 198,4 млрд. долара

Мъск е главен изпълнителен директор на компанията за електрически автомобили Tesla, на ракетната компания SpaceX и на компанията за социални медии X (Twitter). Той притежава

13% от акциите на Tesla

и е заложил част от тях като обезпечение по заеми. През октомври 2022 г. той купува X, тогава известна като Twitter, за 44 млрд. долара и притежава приблизително 74 % от компанията. Към момента тя струва по-малко от половината от сумата, която той е платил за нея.

Родом от Южна Африка, Мъск се премества в Канада преди 18-ия си рожден ден, работи на различни места, записва се в Queen’s University в Онтарио, а след това се прехвърля в University of Pennsylvania, където получава бакалавърска степен по икономика.

Той основава SpaceX през 2002 г. в Ел Сегундо, близо до Лос Анджелис. През 2004 г. се присъединява към Tesla като инвеститор и председател. По-късно получава титлата съосновател. Мъск, който става главен изпълнителен директор на Tesla през 2008 г., прави компанията публична през 2010 г.

Снимка: Amazon
Джеф Безос -193,8 млрд. долара

Джеф Безос създава гиганта в електронната търговия Amazon през 1994 г. и го ръководи като главен изпълнителен директор до юли 2021 г. Същия месец той излиза в космоса с ракета, построена от частната ракетна компания Blue Origin, която той основава и финансира с милиарди долари. През януари 2024 г. състоянието му нараства с около 3 млрд. долара в резултат на поскъпването на акциите на Amazon.

Преди да

основе Amazon.com в гаража си в Сиатъл,

той работи в Ню Йорк в хедж фонда D.E. Shaw. Amazon започва като онлайн търговец на книги във време, когато малко хора купуват стоки онлайн. Компанията се разраства и вече доминира в областта на съхранението на данни в облака. Насочва се и към производството на филми и сериали, за да захранва Amazon Prime Video.

Снимка: AFP/ Getty Images
Марк Зукърбърг – 167,2 млрд. долара

Зукърбърг съосновава Facebook, който сега се нарича Meta Platforms, когато е студент в Харвардския университет през 2004 г. Тя се превръща в най-голямата социална мрежа в света

с 3,88 милиарда потребители месечно.

Компанията притежава също Instagram и WhatsApp, които разшири значително. Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta, направи компанията публична през 2012 г. и все още притежава около 13% от нея.

Снимка: Kim Kulish/Getty Images
Лари Елисън – 143,7 млрд. долара

Лари Елисън става съосновател на софтуерната компания Oracle през 1977 г. и я ръководи като главен изпълнителен директор до 2014 г. В момента той е председател и главен технологичен директор на компанията. През годините Oracle направи редица големи придобивания, включително закупуването на Sun Microsystems през 2010 г. за 7,4 млрд. долара.

През 2012 г. Елисън купува хавайския остров Ланай за 300 млн. долара. Той инвестира в Tesla и е член на управителния съвет на автомобилната компания от 2018 г. до август 2022 г.

Уорън Бъфет – 128,7 млрд. долара

Известен като „Оракула от Омаха“, Уорън Бъфет е

един от най-успешните инвеститори

на всички времена. Той управлява инвестиционния конгломерат Berkshire Hathaway, който притежава десетки компании, включително застрахователя Geico, производителя на батерии Duracell и веригата ресторанти Dairy Queen. Син на американски конгресмен, той купува акции за първи път на 11-годишна възраст и подава данъчни декларации на 13-годишна възраст.

През 2010 г. Бъфет създава заедно с Бил Гейтс и Мелинда Френч Гейтс инициативата „Giving Pledge“, в която милиардерите се задължават да дадат поне половината от състоянието си на благотворителни организации. Бъфет заяви, че ще дари 99% от състоянието си.

Снимка: Getty Images
Бил Гейтс – 124 млрд. долара

Като тийнейджър Гейтс се запалва по компютърното програмиране. През 1975 г. той напуска Харвард и заедно с приятеля си от гимназията Пол Алън основава софтуерната компания Microsoft. Създава и една от първите софтуерни програми за зараждащата се индустрия на персоналните компютри. Той е главен изпълнителен директор на компанията в продължение на 25 години и остава председател до 2014 г. В крайна сметка се оттегля от борда на директорите през 2020 г., но в началото на 2023 г. споделя пред Forbes, че все още прекарва около 10% от времето си в консултации с екипите в Microsoft. В наши дни той има инвестиции в десетки компании.

Снимка: ayne Kamin-Oncea/USA TODAY Sports/Reuters
Стив Балмър – 120,5 млрд. долара

Балмър, съученик на Бил Гейтс в Харвардския университет, се присъединява към Microsoft като 30-ия служител на компанията  през 1980 г., след като отпада от програмата MBA в Станфордския университет. От 2000 г. до 2014 г. той ръководи Microsoft като неин главен изпълнителен директор.

Когато Балмър се пенсионира от Microsoft, той

купува отбора Los Angeles Clippers

за 2 млрд. долара – рекордна сума за отбор от НБА по онова време.

Снимка: Elijah Nouvelage/Reuters
Лари Пейдж – 119,3 млрд. долара

През 1998 г. Пейдж основава търсачката Google заедно със своя колега докторанта от Станфорд Сергей Брин. Заема длъжността главен изпълнителен директор до 2001 г. и от 2011 до 2015 г. Сега той е член на борда на директорите на компанията майка на Google – Alphabet, и продължава да бъде контролиращ акционер.

Пейдж е инвеститор-основател на компанията за добив на астероиди Planetary Resources, която през 2018 г. беше придобита от блокчейн фирмата ConsenSys.

Снимка: Evan Agostini/Invision/AP
Сергей Брин – 114,4 млрд. долара

Сергей Брин се оттегли от поста си на президент на Alphabet, компанията майка на Google, през декември 2019 г., но остава контролиращ акционер и член на борда. Той съосновава Google заедно с Лари Пейдж през 1998 г., след като двамата се запознават в Станфордския университет, докато учат за висши степени по компютърни науки.

Брин, който пристига в САЩ от Русия със семейството си, когато е на 6 години, за да избегне антисемитизма, е

най-богатият имигрант в Америка.

Брин, който преди повече от 10 години разкрива, че е изложен на по-висок риск от заболяване от Паркинсон, отколкото населението като цяло, е дарил повече от 1,1 млрд. долара за развитието на научните изследвания на невродегенеративното заболяване.

Актуално