Microsoft – компанията, покорила технологичния свят (НЕИЗВЕСТНИ ФАКТИ)

Снимка: forbes.com

Microsoft – компанията, покорила технологичния свят (НЕИЗВЕСТНИ ФАКТИ)

Снимка: forbes.com
Сподели

Независимо дали ви харесва, или не, Microsoft е навсякъде  от появата си като стартъп през 70-те години на миналия век – та чак до днес, когато е един от най-успешните технологични гиганти в световен мащаб. Какво всъщност знаете за компанията? А за нейните основатели и ръководители? Обзалагам се, че в съзнанието ви веднага изскочиха Бил Гейтс и Пол Алън.  Чували ли се обаче за Стив Балмър – бивш изпълнителен директор на компанията и един от най-богатите хора в света?

Когато той е на 24 години, той напуска бизнес училището към Станфордския университет, за да се присъедини към бившия си съученик от Харвард Бил Гейтс в стартиращата технологична компания Microsoft. От негов асистент се издига до  главен изпълнителен директор. Според CNN и до днес

той получава по 1 милиард долара годишно

заради своите акции. Със спечелените средства дори успява да си купи баскетболния отбор LA Clippers.

Microsoft и музикалната сфера

Известният продуцент и музикант Брайън Ино е автор на известната мелодия, с която стартира Windows, пише Business Insider. Всъщност Windows 95 има близка връзка с музиката. Start Me Up на Rolling Stones е официалната тематична песен на операционната система

Microsoft срещу Apple

Екипите на Microsoft и Apple работят заедно в продължение на години по софтуера за първия компютър Макинтош. Сътрудничеството им продължава, докато Microsoft не обявява Windows за свой конкурент. Именно по този начин се заражда враждата между  Бил Гейтс и Стив Джобс, продължила десетилетия.

Въпреки изострените им отношения – през 1997 г. Microsoft спасява Apple от почти сигурен фалит. Компанията прави инвестиция в размер на 150 милиона долара. Стив Джобс я обявява на сцената при първата си поява като главен изпълнителен директор на Apple.

Компанията измисля термина таблет

Microsoft разполага с ранни прототипи на много технологии, включително превод в реално време, таблетни компютри и свързани с интернет телевизионни устройства Всъщност именно екип от компанията измисля термина „таблет.“ Повечето от тези прототипи не бяха пуснати на пазара, а тези, които видяха „бял свят“, се провалиха.

Фирмена политика

От служителите на Microsoft се очаква да носят шоколадови дражета в офиса по повод на служебните си годишнини. Традицията е черпят колегите си с близо половин килограм от бонбони за всяка година, в която са били в компанията.

През 2000-те години Бил Гейтс и Стив Балмър често се появяват в глупави мотивационни видеоклипове за служителите на Microsoft.

Актуално

Избрано за вас