Най-големите музикални лейбъли съдят стартъпи за изкуствен интелект

Снимка: БГНЕС

Най-големите музикални лейбъли съдят стартъпи за изкуствен интелект

Снимка: БГНЕС
Сподели

Най-големите звукозаписни компании в света съдят два стартъпа за изкуствен интелект (ИИ). Причината е предполагаемо нарушение на авторските права в потенциално знаково дело.

Фирми като Sony Music, Universal Music Group и Warner Records, твърдят, че Suno и Udio са злоупотребявали с авторските права в „почти невъобразим мащаб“. Те смятат, че

софтуерът краде музика,

за да направи подобно произведение. Искат обезщетение от 150 000 долара на проект. Suno и Udio не отговориха веднага на молбата за коментар. Това съобщи The Guardian.

Исковете, обявени от Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка, са част от вълна от искове от автори, новинарски организации и други групи. Te оспорват правата на фирмите за изкуствен интелект да използват техните произведения.

Компанията, която е базирана в Масачузетс, пусна първия си продукт миналата година. Тя твърди, че повече от 10 милиона души са използвали нейния инструмент за създаване на музика. Партнираща си с Microsoft, фирмата събира месечна такса за услугата си и наскоро обяви, че е набрала 125 млн. долара от инвеститори.

Базираната в Ню Йорк Udio и известна като Uncharted Labs е подкрепена от високопоставени инвеститори в рисков капитал като Andreessen Horowitz. Тя пусна приложението си публично през април. Почти веднага се прочу с това, че беше инструментът, използван за създаването на „BBL Drizzy“. Това е пародийна песен, свързана с враждата между изпълнителите Кендрик Ламар и Дрейк.

Снимка: Getty Images

В миналото фирмите за изкуствен интелект твърдяха, че използването на материала от тяхна страна е законно, съгласно доктрината за справедливо използване. Тя позволява работата с произведения, защитени с авторско право, без лиценз при определени условия, например за сатира и новини.

Поддръжниците на идеята сравняват машинното обучение чрез инструментите на ИИ с начина, по който хората се учат чрез четене, слушане и гледане на предишни произведения. Но в жалбите, подадени във федералните съдилища в Масачузетс и Ню Йорк, звукозаписните компании твърдят, че фирмите за изкуствен интелект

просто печелят пари от това, че са копирали песните.

Suno и Udio създават произведения като „Prancing Queen“. Тази версия е трудно различима от оригинала дори от  големите фенове на ABBA. Сред песните, цитирани в съдебния иск на Udio, са „All I Want for Christmas is You“ на Марая Кери и „My Girl“ на The Temptations.

„Мотивът е безсрамно комерсиален и заплашва да измести истинското човешко майсторство. То е в основата на защитата на авторските права“, се казва в исковете на звукозаписните компании.

Те заявиха, че нищо в изкуствения интелект не оправдава фирмите да „играят по правилата“. Компаниите предупредиха, че „кражбата на едро“ на записите заплашва „цялата музикална екосистема“.

Исковете идват само няколко месеца, след като около 200 изпълнители подписаха писмо, в което призовават да се спре „хищническото“ използване на изкуствен интелект в музикалната индустрия. Сред тях са Били Айлиш и Ники Минаж.

Актуално

Избрано за вас