Песен, създадена от AI, скара Кендрик Ламар и Дрейк

Снимка: PRINCE WILLIAMS/WIREIMAGE; ASTRIDA VALIGORSKY/GETTY IMAGES

Песен, създадена от AI, скара Кендрик Ламар и Дрейк

Снимка: PRINCE WILLIAMS/WIREIMAGE; ASTRIDA VALIGORSKY/GETTY IMAGES
Сподели

Тази седмица в социалните мрежи се появи дис трак (песен, чиято основна цел е да омаловажи или обиди друг човек или група – бел.ред.), в който звучат вокалите на рапъра Кендрик Ламар. Това доведе до ескалация на спора между него и Дрейк.

Малко след това се появи 23-годишен музикант, подвизаващ се под псевдонима Sly the Rapper. Той твърди, че стои зад популярната песен, която е озаглавена Freestyle. Песента е създадена от изкуствен интелект (AI).

Технологията заблуди милиони хора.

„Мислех, че хората ще разберат, че е AI“, обясни Sly пред Complex.

Sly подчерта, че за последната си песен е използвал софтуер с изкуствен интелект, наречен Jammable – известен преди като Voicify AI. Той позволява на потребителите да създават кавъри „за секунди“. Преглед на уебсайта на компанията разкрива няколко предоставени от потребителите модели на AI, които могат да се използват за имитиране на вокалите на Ламар.

„Много хора се страхуват от изкуствения интелект, и то с право. Разбирам откъде идват тези чувства, но AI не е толкова напреднал, колкото хората си мислят, че е“, смята той.

Новината за песента идва, след като миналата година песен, в която се използват вокали, генерирани от изкуствен интелект, имитиращи Дрейк и The Weeknd, доби популярност. Разгневена от успеха на песента, звукозаписната компания Universal Music Group принуди Spotify, Apple Music и други музикални стриймъри да я свалят.

Използването на изкуствен интелект в музикалната индустрия предизвика

разгорещен дебат относно авторското право,

музикалното пиратство, предаде БГНЕС.

Дори YouTube се включи в тренда с нова функция, наречена „Dream Features“. Тя е предназначена да позволи на потребителите да създават песни, генерирани от AI, като използват лицензирани гласове на известни изпълнители, включително Деми Ловато, Джон Леджънд и Трой Сиван.

Актуално

Избрано за вас