Изграждат железопътна система до Луната?

Снимка: NASA/ Getty Images

Изграждат железопътна система до Луната?

Снимка: NASA/ Getty Images
Сподели

НАСА обяви, че има намерение да изгради първата железопътна система на Луната.

„Искаме да изградим

първата лунна железопътна система,

която ще осигури надежден, автономен и ефективен транспорт на полезен товар на Луната“, се посочва в публикация на Итън Шалер от Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

Тя гласи още, че транспортната система ще бъде от решаващо значение за ежедневната работа на една устойчива лунна база през 2030-те години.

Екипът предлага да се

разработи система, наречена „Гъвкава левитация на писта“

или FLOAT, за да се отговори на тези транспортни нужди. Тя ще използва незадвижвани магнитни роботи, които левитират върху филмова писта.

Системата ще транспортира полезен товар около базата до и от зоните за кацане и други аванпостове. Целта е също така да се транспортира лунната почва от местата за добив, за да се използва за строителство.

„FLOAT ще работи автономно в прашната и негостоприемна лунна среда с минимална подготовка на площадката. Мрежата от релси може да се разгръща/преконфигурира с течение на времето. Така ще успее да отговори на променящите се изисквания на мисията на лунната база“, обобщават те, цитирани от БТВ.

Това е поредната идея за лунна разработка на НАСА. Наскоро със Sony съобщиха, че ще опитат да създадат клетъчна мрежа на Луната. Малко по-късно стана ясно, че ЮНЕСКО планира да стартира мисия за защита на световните езици и културни съкровища.  Те ще бъдат транспортирани на лунната повърхност с японския модул Hakuto-R. Той ще бъде пратен на Луната от частната компания „ispacе“, съобщава световната организация в сайта си.

Актуално

Избрано за вас