България отново ще е център за опазване на културното наследство на ЮНЕСКО

Фото кредит: nestinari.eu

България отново ще е център за опазване на културното наследство на ЮНЕСКО

Фото кредит: nestinari.eu
Сподели

По време на 42-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО министърът на културата Кръстю Кръстев и помощник генералният директор на ЮНЕСКО в сферата на културата Ернесто Отоне подписаха Споразумение за продължаване  на дейността на Регионален център – София – ЮНЕСКО.

Центърът се управлява изцяло от български екип и е

един от 8-те в света, чиято мисия е опазването на нематериалното културно наследство

на човечеството.

„За мен и за екипа на Регионалния център това е важно признание за добре свършена работа, но и голяма отговорност. В следващите няколко години пред нас стоят много и съществени задачи. Вярвам, че с необходимите усилия и упорита работа ще продължим да допринасяме за това живото наследство в региона на Югоизточна Европа да стои наравно с останалите на световната карта”, сподели Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален център – София – ЮНЕСКО.

Тя и Ернесто Отоне подписаха Меморандум за сътрудничество между двете организации. Отоне получи и специалния плакет на Регионалния център за

принос в опазването на нематериалното културно наследство,

който му бе връчен от министър Кръстю Кръстев и Ирена Тодорова.

Генералната конференция се провежда в Централата на ЮНЕСКО в Париж, Франция от 7 до 22 ноември 2023 година. На нея присъстват всички държави-членки на организацията. В българската делегация, водена от министър Кръстю Кръстев, са зам.-министърът на културата Амелия Гешева, както и Перса-Анна Накова, парламентарен секретар в Министерството на културата. Събитието се провежда на всеки две години и определя политиките, програмите и бюджета на ЮНЕСКО.

Регионален център – София – ЮНЕСКО е открит официално в София на 20 февруари 2012 г. Съучредители са Министерството на културата, Министерство на външните работи и Българската академия на науките. Центърът се финансира целево от българската държава. За целта е създаден специален член в националния Закон за културно наследство.

Мисия на Центъра е да насърчава активното сътрудничеството в областта на нематериалното културно наследство на национално, регионално и международно ниво. Освен това, той трябва да инициира и осъществява инициативи за опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство на страните от Югоизточна Европа, посредством обучения и споделяне на добри практики.

Фото кредит: nestinari. eu

Актуално

Избрано за вас