Netflix има достъп до личните ни съобщения в Meta платформите?

Снимка: Pixabay

Netflix има достъп до личните ни съобщения в Meta платформите?

Снимка: Pixabay
Сподели

Meta – компанията на Марк Зукърбърг, която управлява Facebook и Instagram, е дала достъп на Netflix до лични съобщения на потребителите си, се твърди в съдебни документи. Те са част от колективен иск срещу Meta в САЩ и са били разсекретени миналата седмица, съобщава „Фокс Бизнес“.

Facebook и Netflix са имали „специална връзка“, уличават документите, като целта е била

видеостримйинг платформата да пригоди рекламите си в социалната  мрежа

на базата на обсъждани заглавия. В резултат Facebook е получил милиони долари приходи от реклама. Оказва се, че Netflix са имали достъп до API – инструмент, който позволява на рекламодателите на събират точни данни за потребителското поведение и да персонализират реклами.

Обвинението, че Meta злоупотребява с инструмента, не се отправя за първи път и в миналото от компанията са уточнявали, че

не дават достъп до личните съобщения на потребителите

без тяхното съгласие. Колкото да работата с API – тя позволява изпращането на съобщения през приложенията на Netflix, пояснява „Площад Славейков“.

Темата за злоупотребата на Meta с лични данни се повдигна отново, популяризирана отчасти и от реакции на Илън Мъск в конкурентната социална мрежа Х (Туитър). Там отговори и Анди Стоун, директор комуникации на Meta.

 „Изумително невярно – написа той. –

Meta не споделя лични съобщения

с Netflix. Договорът позволява на потребителите да пишат на приятелите си във Facebook за заглавията, които са гледали в Netflix, като използват директно приложението на стрийминг платформата. Подобни договори са стандартни в индустрията“.

Meta вече има глоби за споделяне на лични данни nа потребителите си без разрешение. През 2022 г. Ирландия глоби компанията с 284 млн. долара, след като данните на половин милиард потребители изтекоха онлайн.

Актуално

Избрано за вас