Нова SMS фишинг схема краде лични данни на българи

Снимка: Pixabay

Нова SMS фишинг схема краде лични данни на българи

Снимка: Pixabay
Сподели

Нова фишинг схема с есемеси, която засяга популярна стрийминг платформа, краде лични данни на българи. В малките часове на последните два дни потребители на Netflix у нас са получили есемеси от номер InfoSMS – популярна платформа за изпращане на текстови съобщения при заплащане на сметки, възстановяване на регистрации онлайн и други.

Есемесът, който привидно е изпратен от стрийминг гиганта, гласи

„Potv’rdete dannite si v ramkite na 24 chasa, predi akaunt’t vi da b’de ogranichen“

Това съобщение е последвано от линк, който уж води към популярната платформа, но изписан малко по-различно: myflixprofile. След като бъде последван, се отваря страница, която е точно копие на тази на известната услуга.

Там е мястото, където изискват потребителите на услугата да въведат

имейл или телефонен номер, както и парола.

При проследяване на линка в популярна платформа за проверка на URL адреси излизат два източника – един от Франция и един от Русия. От конкретния IP адрес излизат още интересни линкове, като такива свързани с популярната платформа за банкиране Револют, медията „Гардиън“, сайтът за онлайн разговори Zoom, платформата за музика Spotify и много други.

На официалния уебсайт на стрийминг платформата Netflix са публикувани указания за какви атаки трябва да се внимава, предаде БТВ.

„Netflix никога не изпраща текстови съобщения или имейли, в които иска лична информация, в това число – банкови данни и пароли. Никога не искаме да плащате абонамента си през посреднически сайтове“, посочват от платформата.

Актуално

Избрано за вас