Социалните мрежи вече имат над 5 млрд. потребители

Снимка: Pixabay

Социалните мрежи вече имат над 5 млрд. потребители

Снимка: Pixabay
Сподели

Ново проучване гласи, че броят на активните потребители на социални мрежи е нараснал до над 5 милиарда. Броят им представлява около 62,3% от човечеството, предаде АФП.

Потребителите на социалните мрежи са се увеличили с 5,6 на сто през миналата година, изпреварвайки увеличението на населението на света с 0,9 %, се каза в доклада на компанията за медиен мониторинг Meltwater и агенцията за социални медии We are Social.

Социалната мрежа

с най-много потребители е Facebook

на Meta с 2,19 милиарда. На второ място се нарежда Instagram на Meta с 1,65 милиарда потребители, плътно следвана от TikTok с 1,56 милиарда.

В доклада се посочва, че е трудно да бъдат получени точни данни заради автоматизирани акаунти или хора, които използват различни идентификации.

Фактът, че най-търсената дума в Уикипедия за изминалата година е „ChatGPT“, езиковият модел на AI, доказва експлодиращия интерес към изкуствения интелект.

Междувременно обаче италианските регулатори съобщиха, че са информирали компания OpenAI, че нейният чатбот с изкуствен интелект ChatGPT е

нарушил строгите правила за поверителност

на личните данни на Европейския съюз. Разследването по случая е започнало още през миналата, а през това време – употребата му бива забранена на територията на Италия. Ограничението е наложено, след като регулаторът установи, че съобщения и финансова информация са станали публично достояние. Проблем е и, че ChatGPT не разполага със система за проверка на възрастта на потребителите. Това позволява на деца да получават от изкуствения интелект отговори, които не са подходящи за възрастта им.

Актуално

Избрано за вас