Новото приложение Threads, което заплашва Twitter, вече и на Европейския пазар

Снимка: The New York Times

Новото приложение Threads, което заплашва Twitter, вече и на Европейския пазар

Снимка: The New York Times
Сподели

Новото приложение Threads на Meta, съперник на X (известен преди като Twitter), вече е достъпn в Европейския съюз след забавяне, за което се съобщава, че се дължи на правилата на блока срещу големите технологии.

„Днес отваряме Threads за повече страни в Европа“, обяви главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг в платформата.

Threads е ново приложение, създадено от екипа на Instagram.

Подобно на Twitter, то ви позволява да споделяте текстови актуализации и да се присъединявате към публични разговори, но ви дава 500 знака, което е почти два пъти повече от броя знаци, които позволява Twitter.

Навлизането на новата услуга на европейския пазар с неговите 450 млн. потребители се оценява като

нов удар на прекия конкурент в този сегмент

X (Twitter) на Илън Мъск,  пише Дневник.

Threads стартира за първи път в САЩ, Обединеното кралство и 100 други държави през юли 2023 г.

Предполага се, че причината, поради която стартирането му в Европа е отнело допълнителни пет месеца, се крие в законодателството на съюза за цифровите пазари (Digital Markets Act – DMA). То има за цел да ограничи злоупотребите на големите технологични компании и да изравни условията на конкуренция с европейските компании.

Една от актуализация е, че през 2024 г.

Threads ще въведе своя собствена услуга за проверка на фактите от трета страни,

която ще „преглежда и оценява фалшивите коментари в Threads, заявиха от Meta.

Понастоящем проверителите на факти на Facebook и Instagram оценяват почти идентично съдържание в Threads, но не могат да го правят самостоятелно.

Създаването на профил в Threads изисква потребителите да имат такъв в Instagram. На други пазари потребителите първоначално не можеха да изтрият профила си в Threads, без да изтрият свързания профил в Instagram – недостатък, който Meta отстрани с актуализация миналия месец.

Социалната мрежа стартира през юли 2023 г. и

бързо събра над 100 милиона потребители през първата си седмица.

Оттогава насам активните потребители на платформата значително намаляват. В разговорите за приходите обаче Зукърбърг остава твърдо убеден, че платформата в крайна сметка ще достигне целта си от 1 милиард потребители.

Актуално